Chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania są 3 książki "Pyszne. Na słodko" Anny Starmach, zawierające 88 pysznych i prostych przepisów na słodkości.
Książka wydana w twardej oprawie, z pięknymi zdjęciami - myślę, że warto o nią powalczyć.
Nie musicie gotować i robić zdjęć, wystarczy podać swój przepis.
Każdy lubi słodycze, jest jednak grupa osób, która nie powinna ich spożywać - diabetycy. Dlatego w konkursie jest małe utrudnienie - dobierając składniki, będziecie musieli trochę poszperać w tabelach Indeksu Glikemicznego ;).
Zasady:
- Poproszę Cię o propozycję własnego przepisu na zdrowe słodkości dla diabetyków (z niskim lub średnim indeksem glikemicznym).
- Swój przepis (lub opis) zamieść w komentarzu poniżej. Komentarz podpisz.
- Każdy może zaproponować tylko 1 propozycję.
- Zdjęcie nie jest wymagane, ale jeśli ktoś chce, może przesłać na e-maila lub poprzez prywatną wiadomość na Facebooku.
- Będzie mi miło, jeśli polubisz profil Szybkie gotowanie na FB oraz sponsora nagród: Wydawnictwo Znak.
- Nagrodą jest 1 egzemplarz książki "Pyszne. Na słodko" Anny Starmach.
- Konkurs trwa od 23.10 - 30.10.2015 r.
- Wyniki zostaną podane na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu, w tym poście.
- Zwycięzca będzie zobowiązany do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostanie wybrana inna osoba). Można też zostawić swojego e-maila, wówczas skontaktuję się ze zwycięzcą.
- Nagrody wysyła sponsor nagród, Wydawnictwo Znak, na terenie Polski.
31/10/2015
Dziękuję za udział w konkursie. Mieliście trochę utrudnione zadanie (może dlatego tym razem na konkurs wpłynęło mniej odpowiedzi), ale przedstawiliście bardzo ciekawe propozycje :).
Mam w rodzinie osoby chore na cukrzycę i wybrałam te przepisy, które chciałabym im przygotować oraz te, które spełniały założenia konkursu.
Zwyciężczynie: Kama, Sia, Gaja. Gratuluję!
Zapraszam na trwający aktualnie konkurs, na moim Facebooku lub Instagramie, gdzie do wygrania są kursy językowe i książka "Kipi kasza".
hmm ja często robię takie oto placki z bananem :)
OdpowiedzUsuń1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 jogurt naturalny ( z tych małych)
1 banan ( czasami daję dwa)
pól łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem mieszamy, jogurt dodajemy tyle czasu aż konsystencja ciasta będzie na w pół lejąca. Banan kroimy w drobną kostkę i delikatnie dokładamy do ciasta. I gotowe :) Smażymy na złocisty kolor. Pyszne wychodzą :)
Cytrynowo-kokosowe "trufelki" :
OdpowiedzUsuń- 100 g wiórków kokosowych
-skórka otarta z cytryny
-sok z połowy cytryny
-1 łyżeczka miodu
Wiórki zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ulepić niewielkie kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao. Schłodzić w lodówce.
Smacznego! :)
Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
4 jajka
2 łyżki otrębów
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub dozwolonego budyniu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik
800g rabarbaru
200ml wody
4 łyżeczki żelatyny
słodzik
hibiskus suszony
250-300ml wrzątku
3 łyżeczki żelatyny
słodzik
PRZYGOTOWANIE:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Słodzik rozpuszczamy w odrobinie wrzątku.
Otręby, skrobię i proszek mieszamy.
Żółtka ubijamy ze słodzikiem, stopniowo dodając - otręby, skrobię i proszek.
Na koniec masę mieszamy z pianą z białek.
Wylewamy na tortownicę (śr.24cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Rabarbar zalewamy wodą, dodajemy słodzik i dusimy, aż rabarbar zmięknie.
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.
Hibiskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzik.
Gdy woda będzie mocno czerwona, odcedzamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce
Biszkopt dzielimy na dwie części.
Na jedną część nakładamy masę rabarbarową, przykrywamy drugim biszkoptem.
Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Sposób na żelatynę:
proszek zalewam odrobiną wody, i podgrzewam w mikrofali - zawsze jest idealnie rozpuszczona!
foto na face :)
Gruszki w czekoladzie
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 3-4 gruszki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g orzechów laskowych
- łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka cynamonu lub przypraw korzennych do piernika
Blendujemy 100g orzechów laskowych z olejem kokosowym, aż otrzymamy gęstą, kremową masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać trochę wody.
Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masę orzechową oraz cynamon lub przyprawę korzenną i mieszamy.
Pozostałe orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie rozdrabniamy.
Każdą z gruszek (umytych, nieobranych ;)) pokrywamy polewą według uznania, w całości lub do połowy. Na koniec dokładnie obsypujemy gruszki pokruszonymi orzechami i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.
mail: dont_ask@vp.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFajna książka, życzę Wszystkim powodzenia :)
OdpowiedzUsuńnajszybsze i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane. składniki, które bardzo łatwo zdobyć, a tak naprawdę większość z nas ma je w domu. swoją prostotą potrafią naprawdę zaskoczyć w smaku :)
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 bardzo dojrzały banan
- 4 łyżki pokrojonych orzechów (dowolnych)
WYKONANIE
Banana rozdrobnić widelcem, dodać płatki owsiane i orzechy, wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Ja lubię na koniec pieczenia włączyć termoobieg, żeby były chrupiące :)
Moja podstawowa zasada kompletowania posiłków : tłuszcze (pochodzące z orzechów), węglowodany (platki owsiane i banan) i białko (również orzechy) zachowana. Przepyszne i dziecinnie proste, pozdrawiam :)
klaudia.l05@wp.pl
A'LA SZARLOTKA!!!
OdpowiedzUsuń4 jabłka, 4 żółtka, 4 łyżki stewii, 250 ml jogurtu naturalnego, cynamon opcjonalnie
Jabłka obrać i uprażyć na patelni delikatnie podlewając wodą.( Prazymy do momentu rozpadania się jabłuszek). Odstawiamy do ostygnięcia. Zółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy jogurt. Mieszamy do uzyskania ładnego jednolitego kremu. Przekładamy do pucharków w kolejnosci; krem, jabłka, krem... kto lubi posypuje wierzch cynamonem i dekoruje listkiem mięty.
PROSTE , ZDROWE , NA CZASIE :)
Smacznego!
Olga B.
czakus84@wp.pl
Podaję przepis na bardzo zdrowe ciasteczka jaglane z jabłkami :) Są przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-200g suchej kaszy jaglanej
-1kg bardzo słodkich jabłek
-1-2 garście daktyli albo rodzynek naturalnych, bez dodatku cukru
-1 garść orzechów
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki lnu złocistego zmielonego (zamiennie 1 jajko lub siemię lniane)
-1 Garść suszonych kawałków papai
-1-2 łyżki miodu lub ksylitolu
Przygotowanie:
Zmiksować blenderem jabłka wraz z bakaliami. Wymieszać łyżką z resztą składników. Uformować ciasteczka na wyłożonej papierem blaszce. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180 st.C piekarniku.
Na zdrowie :)
magdallena1990@gmail.com
Poniewaz to szybkie gotowanie wiec wersja FAST and EASY! a przede wszystkim HEALTHY :)
OdpowiedzUsuńCIASTO OWOCOWO BAKALIOWE LOVE <3
SKŁADNIKI:
(owoce wzglednie mozna zamieniac lub tez laczyc np 2 jablka, 2 gruszki i kilka sliwek :)
3 jablka
3 banany
1 szklanka maki owsianej / ryzowej lub pol na pol :)
2 lyzki siemienia lnianenego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyzki kakao
1 lyżka cynamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia lub sody
2 lyzki syropu klonowego (jezeli mamy bardzo djrzale banany mozna spokojnie pominac ;)
1/2 szklanki wiorkow kokosowych
garsc rodzynek, garsc zurawiny mala garsc pestek dyni i slonecznika, mozna dac orzechy najlepiej potluczone migdaly i nerkowce :) jezeli chcecie pozbyc sie syropu klonowego proponuje doda kilka daktyli pokrojone na kawalki :)
Jablka obrac i pokroic w kostke. Jajka wymieszac z syropem klonowym, olejem i dodac rozgniecione widelcem banany. Suche skladniki wymieszac razem i polazyc z reszta. Dodać jablka, wiorki i bakalie. Calość wymieszać i piec 40-50 min w 180*
Smacznego :) <3
kedziersa.p@gmail.com
Wkradl sie bląd zabraklo wsrod skladnikow 2 jajek.. :D nie mam pojecia gdzie one uciekly :)
UsuńJabłecznik z jogurcie naturalnym
OdpowiedzUsuń5 żółtek
4 duże jabłka
5 łyżek ksylitolu (ewentualnie 3 łyżki cukru)
duży jogurt naturalny (370g)
Jabłka pozbawić skorupek, pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na patelni, zalewając wcześniej ok. 100 ml wody. Dusić pod przykryciem. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać jogurt, miksować. Otrzymany krem przełożyć do szklanek na ok. 1/3 wysokości szklanki, dodać papkę z jabłek i znów krem. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Przed wyjęciem udekorować listkami mięty.
pozdrawiam
gosia47-47@o2.pl
UsuńPożywne ciasteczka owsiane!
OdpowiedzUsuń100g płatków owsianych górskich
20g kokosu
10g żurawiny
20g pestek dyni
15g sezamu
10g jagód goji
30g orzeszków ziemnych
1 łyżeczka masła kokosowego
1 łyżeczka miód
1 jajko
Najlepsze na początek dnia dla zabieganych!
Polecam gorąco,
Daria Krauz
dariakrauzwp.pl
Na pyszne, sycące i słodkie danie z niskim IG polecam omlecik migdałowy
OdpowiedzUsuńmąka migdałowa (ok. 1/2 szkl)
1 jajko
ksylitol lub stewia wg uznania
szczypta proszku do pieczenia
kilka szt. malin
2 łyżki domowego musu jabłkowego bez cukru (lub starte na drobnej tarce jabłko)
2 łyżki płatków migdałowych
olej kokosowy do smażenia
Jajko ubić z ksylitolem, dodawać stopniowo mąkę. Dodać garść malin i delikatnie wymieszać.
Smażyć na patelni, na oleju kokosowym.
Po usmażeniu posmarować cienko domowym musem jabłkowym lub startym jabłkiem, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Orzechowe popsy
OdpowiedzUsuń/niestety zawsze "na oko", ale spróbuję trochę to uściślić/
/sama nie jestem na takiej diecie, więc szukałam różnych produktów. wyszło pysznie, mam nadzieję, że zgodnie z dietą :) /
- słoiczek masła orzechowego bez cukru (najlepiej domowej roboty) - 2/3 szklanki
- 1/3 szklanki płatków owsianych (górskich)
- 1/3 dowolnych suszonych owoców drobno pokrojonych
- pół chudego twarogu "klinka"
- dwie garście fistaszków (orzeszków ziemnych)
- ewentualnie 2-3 łyżki masła.
- patyczki do szaszłyków
w y k o na n i e:
1. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni aż będą chrupiące (nie mogą sie przypalić!) lub wysypać na blaszce i podpiec w piekarniku na chrupko.
2. W rondelku suszone owoce zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu aż się rozgotują. Dolewać wyody jeśli będzie odparowywać. Ostatecznie ma być jej jak najmniej. Mięciutkie owoce zblendować na głabko i odparować maksymalnie. Ostudzić.
3. Pół twarogu zmielić w maszynce lub zmiksować w blenderze na gładko. Gdyby był za suchy, dodać łyżkę chudego jogurtu naturalnego.
4. Fistaszki drobniutko posiekać.
5. W misce połączyć masło orzechowe, płatki owsiane, twaróg oraz odparowany mus powstały z suszonych owoców. Mus dodawać stopniowo sprawdzając poziom słodyczy.
6. Gdyby masa wydawała się za rzadka, rozpuścić masło i ostudzone dodać do masy. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.
7. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w posiekanych fistaszkach. Nabijać na patyczki.
Witaj,
OdpowiedzUsuńmoja propozycja to orkiszowe muffinki z jabłkami:
Składniki:
8 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki miodu
2 jajka
150 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody
Jabłka:
1 szklanka startych na tarce o dużych oczkach jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
sok i skórka z cytryny
Do mąki i sody dodać wymieszane płynne składniki. Ciastem wypełnić papilotki, na wierzch nałożyć jabłka wymieszane ze skórką i sokiem z cytryny. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Mam wszystkie wcześniejsze książki Pani Anny Starmach i bardzo często z nich korzystam. Nie ma to jak dobre, szybkie i robiące duże wrażenie dania. Moi goście zawsze zachwycają się, jak serwuję im dania z przepisów Pani Starmach i pytają skąd ja biorę czas, żeby robić takie wspaniałości. Dlatego chętnie skorzystam z tego konkursu, bo poluję na tę książkę. A oto moja propozycja smacznego, dietetycznego ciasta (autorem nie jestem ja, przepis znaleziony w sieci, ale przetestowany i bardzo smaczny, po mojej małej modyfikacji :-)
OdpowiedzUsuńCIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ
Składniki:
1 i 1/4 szklanki surowej mąki migdałowej ( po prostu zmielone migdały w blenderze),
1/4 szklanki kakao,
1/4 łyżeczki soli morskiej,
1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
2 łyżki oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej,
2-3 łyżki ksylitolu,
szklanka startej cukinii,
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Małą blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego.
2. Wymieszaj dokładnie (ręcznie lub mikserem) mąkę, kakao, sól, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
3. Dodać jaja, olej i ksylitol. Znów dokładnie wymieszać.
4. Dorzucić do całości cukinię i orzechy, wymieszać ręcznie.
5. Przełożyć do blaszki do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Naprawdę dobra propozycja, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie chce się mieć wyrzutów sumienia!!!! :-)
madzia.nowicka@interia.pl