27 października 2015

Placki ziemniaczane z blendera (wegańskie, bez glutenu)

Placki ziemniaczane wegańskie, bezglutenowe z blendera
Moja mama robiła tradycyjną wersję placuszków ziemniaczanych (najdłużej trwało ścieranie ziemniaków). Jakiś czas temu zmodyfikowałam przepis, dodając cukinię.
Tym razem przedstawiam Wam wersję bezglutenową i wegańską, przygotowaną ekspresowo w blenderze.  

Placki w tej wersji robię w domu od dłuższego czasu, ale dopiero dziś udało mi się zrobić zdjęcie, bo za każdym razem znikały ekspresowo z patelni ;).
Część usmażyłam na patelni, część w piekarniku - obydwie wersje smaczne, a te z piekarnika wychodzą bardziej chrupiące.
Z podanej porcji wychodzi ok. 20 placuszków.
  • 1 kg ziemniaków (ok. 9 dużych sztuk)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka zmielonych płatków owsianych b.g. (lub dowolnej mąki b.glutenowej)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i wrzuć do blendera kielichowego (lub miksera z ostrzami "S").
  2. Cebulę i czosnek obierz, również przełóż do blendera, a następnie wszystko zmiksuj na prawie gładką masę.
  3. Przełóż na sito i odcedź, dociskając masę łyżką.
  4. Włóż do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Masa będzie gęsta.
  5. Formuj łyżką płaskie, cienkie placki i smaż na mocno rozgrzanym oleju, do momentu zarumienienia.
  6. W wersji bardziej dietetycznej, upiecz w piekarniku na macie silikonowej w temp. 200'C, przez ok. 20 min.
  7. Przypraw na talerzu wg uznania solą lub cukrem albo podaj z dowolnym sosem czy gulaszem.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane! Ciekawy przepis, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja od zawsze używam food procesora do mielenia ziemniaków na placki. Tez się bardzo szybko robi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam ostatnio ochotę na placki ziemniaczane, ale odstraszyła mnie ta wizja tarcia ziemniaków. Teraz widzę, że mój blender idealnie sprawdzi się w tej roli.

    OdpowiedzUsuń
  4. Blender sie sprawdzil. Musialam dodac najpierw troche wody,zeby ruszyl, ale w konsekwencji wyszly chrupiące i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marlena, cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i placki zasmakowały. Dziękuję za pozostawiony komentarz.
      Ja pomagałam sobie na początku blendowania dołączonym do blendera popychaczem.

      Usuń
  5. Ja trę ziemniaki na grubej tarce - szybko się robi.
    Następnie miksuję i dalej jak w przepisie.
    Szybko- smacznie a co najważniejsze ZDROWO

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje placki zrobiłem z -ziemniaków -cebuli, -pieprzu i -buraka, -oliwą extra virgin do smażenia, po zblendowaniu wszystkich składników odciekły soki, troche też odcisnąłem, wysmażyłem wszystkie na żeliwnej patelni, w ogóle nie przywarły, nie trzeba dawać mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno były smakowite! Dziękuję za komentarz :)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).