Z win najbardziej lubię białe i takie też najczęściej kupuję. Ogólnie przyjęta zasada jest taka, że do potraw słodkich pasuje wino słodkie i półsłodkie, a do dań wytrawnych - wina wytrawne i półwytrawne. Jeśli podajemy jedno wino, dobieramy je do głównej potrawy.
Wino białe, dobrej jakości, należy podawać schłodzone do temperatury 12-15'C. Bardziej przeciętne białe wina warto schłodzić jeszcze mocniej, do temperatury 10-11'C.
Bardzo ważną kwestią w podawaniu i degustacji wina jest kieliszek, w jakim je pijemy.
Białe wino podajemy w kieliszkach o kształcie tulipana: z małą czaszą, na wysokiej nóżce. Dzięki temu, trzymając go w dłoni, nie ogrzejemy napoju (a tym samym wino zachowa właściwą niską temperaturę i nie zmieni smaku).
Wino należy wlać maksymalnie do połowy objętości kieliszka, aby można było je przechylić i kilkakrotnie zamieszać, w celu wydobycia aromatu.
Białe wina wytrawne i półwytrawne najbardziej pasują do:
- białych mięs (kurczak, indyk, królik, cielęcina)
- ryb
- wędlin
- owoców morza (małże, homary, kalmary, przegrzebki, ostrygi)
- serów krowich delikatnych, miękkich, pleśniowych (Ementaler, Brie, Camembert)
- serów kozich i owczych
- makaronów
- warzyw (zupy i sałatki warzywne, warzywa nadziewane, zielone oliwki)
- potraw wytrawnych (quiche, tarta, risotto, dania z sosem na bazie śmietany)
- grzybów
- potraw z kuchni azjatyckiej i tajskiej
- orzechów
- niektórych ryb
- potraw z gęsich wątróbek
Informacje z www.wina.net.pl
Wino zostało nagrodzone złotym medalem dla najlepszego Chardonnay; (Meilleur Chardonnay du Monde) – France 2015.
Według wytwórcy wina "Bukiet jest wyrafinowany i intensywny, bogaty w aromaty białej brzoskwini, kwaskowatego jabłka z lekką nutą wanilii.
Okrągłe i kremowe, na podniebieniu wino oferuje odpowiednią kwasowość i natężenie smaku.
Wspaniale sprawdza się jako aperitif, idealnie komponuje się z grillowanym drobiem, rybami, białym mięsem oraz potrawami z makaronu"
Moja opinia: wino jest smaczne, kwasowość wina jest lekko wyczuwalna tuż po odkorkowaniu butelki, a po pewnym czasie od otwarcia, zauważalna jest poprawa smaku i aromatu wina.
Osobiście bardziej smakowało mi do posiłku, niż samo (preferuję wina półwytrawne i półsłodkie ;)).
Podałam go do grillowanych polędwiczek kurczaka, innym razem do łososia z warzywami - pasowało idealnie.
-------------------
Powyższe wino bierze udział w konkursie winiarskim www.konkurswiniarskiprw.pl, w którym można oddać głos na swój ulubiony trunek (w 8 kategoriach, podzielonych na zagraniczne i krajowe wyroby winiarskie).
Nagrodami jest 10 drewnianych skrzyneczek z zapasem win, cydrów i miodów pitnych oraz dwie równorzędne nagrody główne - wyroby winiarskie o wartości 150 zł w walizkach Wittchen. Głosowanie trwa od 01.08 do 31.10. 2015 r. Zachęcam Was do udziału.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).