W tak przygotowanym posiłku, możemy przemycić dzieciom warzywa, których nie lubią oraz sporo witamin.
Tym razem wersja z dodatkiem nasion chia, ciecierzycy i dużej ilości pietruszki. Jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zachęcam do przygotowania.
- 1 główka świeżego brokuła (lub 1 op. mrożonego)
- 2 marchewki
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 młode cukinie
- sól, pieprz
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- nasiona chia
- olej tłoczony na zimno (np. lniany lub kokosowy)
- Marchewkę obierz i pokrój na kawałki.
- Cukinię (ze skórką) oraz główkę brokuła pokrój na mniejsze kawałki.
- Do wrzątku wrzuć marchewkę i brokuły, przepłukaną ciecierzycę, obrany czosnek oraz przyprawy i gotuj przez 3-4 minuty.
- Dodaj cukinię i gotuj do momentu, aż warzywa będą ugotowane, ale nie rozgotowane.
- Na koniec dodaj do garnka pęczek pietruszki i zmiksuj dokładnie blenderem ręcznym (lub przelej 2 partiami do blendera kielichowego).
- Przed podaniem posyp nasionami chia oraz polej olejem tłoczonym na zimno.
Lubię zupy, ale najbardziej te kremowe i aksamitne. Fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy, szczególnie jak mam warzywa w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuń