1 września 2015

Zielona zupa warzywna z ciecierzycą, pełna witamin

Zielona zupa warzywna z ciecierzycą, chia, cukinią ,pełna witamin
Wszyscy domownicy lubią zupy, w szczególności kremowe, więc zupy w takiej wersji goszczą u nas najczęściej. 
W tak przygotowanym posiłku, możemy przemycić dzieciom warzywa, których nie lubią oraz sporo witamin.
Tym razem wersja z dodatkiem nasion chia, ciecierzycy i dużej ilości pietruszki. Jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zachęcam do przygotowania.

  • 1 główka świeżego brokuła (lub 1 op. mrożonego)
  • 2 marchewki
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 2 młode cukinie
  • sól, pieprz
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
dodatki:
  • nasiona chia
  • olej tłoczony na zimno  (np. lniany lub kokosowy)

  1. Marchewkę obierz i pokrój na kawałki. 
  2. Cukinię (ze skórką) oraz główkę brokuła pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do wrzątku wrzuć marchewkę i brokuły, przepłukaną ciecierzycę, obrany czosnek oraz przyprawy i gotuj przez 3-4 minuty.
  4. Dodaj cukinię i gotuj do momentu, aż warzywa będą ugotowane, ale nie rozgotowane. 
  5. Na koniec dodaj do garnka pęczek pietruszki i zmiksuj dokładnie blenderem ręcznym (lub przelej 2 partiami do blendera kielichowego).
  6. Przed podaniem posyp nasionami chia oraz polej olejem tłoczonym na zimno.

3 komentarze:

  1. Lubię zupy, ale najbardziej te kremowe i aksamitne. Fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zupy, szczególnie jak mam warzywa w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).