5 lutego 2018

Chleb żytni razowy 2000 na zakwasie

Chleb żytni razowy 2000 na zakwasie niski ig insulinoopornosc
Chleb żytni z mąki pełnoziarnistej 2000 na zakwasie jest chyba najtrudniejszym chlebem do wypieku i wymaga więcej czasu na przygotowanie.
Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem.
Ze względu na użycie mąki 2000, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jest więc idealny dla osób z insulinoopornością, odżywiających się z niskim indeksem glikemicznym i osób na diecie.

Zaczyn do wypieku chleba (przygotowany dzień wcześniej):

Wychodzi ok. 650 g zaczynu, co wystarcza do wypieku 3 małych lub 2 dużych chlebów.
  • 240 g mąki żytniej razowej 2000
  • 280-290 g wody 
  • ok. 180 g zakwasu z lodówki (przepis na zakwas)
  1. W misce wymieszaj mąkę, wodę i zakwas.
  2. Odstaw na 8 godzin (lub całą noc), aż nabierze kwaśnego aromatu i powstaną pęcherzyki. 

Przepis na chleb żytni razowy 2000 na zakwasie:

Czas pieczenia: 55 min.
Składniki na 3 małe (lub 2 duże, wyrośnięte) chleby w keksówkach 20 cm: 
  • ok. 650 g zaczynu żytniego (przepis powyżej)
  • 290 g zimnej wody 
  • ok. 630-680 g mąki żytniej razowej 2000
  • 2 czubate łyżeczki soli
  1. Wlej zaczyn do miski (powinien mieć raczej rzadką konsystencję i kwaśny, ale przyjemny aromat).
  2. Wmieszaj całą wodę i stopniowo dosypuj mąki, aż ciasto stanie się gładkie.
  3. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto. Powinno być mokre, klejące i lekko przywierać do palców (jeśli będzie wydawać się zbyt twarde, dodaj trochę wody). 
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  5. Po dwóch godzinach powinno dać się łatwo uformować bochenki.
  6. Ponownie odstaw na dwie godziny bochenki w formach do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
  7. Rozgrzej piekarnik do 220'C, włóż wyrośnięte bochenki. Na dno piekarnika możesz postawić żaroodporne naczynie z wodą.
  8. Po upływie 10 minut zmniejsz temperaturę do 180'C. 
  9. Nie otwieraj piekarnika przez cały czas pieczenia.
  10. Następnie, po ok. 45 minutach wyjmij bochenek i sprawdź czy jest gotowy (kiedy wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu w spód) i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Po więcej przepisów zapraszam: na chleby na zakwasie , chleby na drożdżach, pieczywo na sodzie.
Przepis z książki "Odżywianie dla zdrowia".

Jeśli upieczesz, prześlij zdjęcie;).
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

38 komentarzy:

  1. Chlebek jest na liście do wykonania , czekam na zakwas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dobry wybór - ten chlebek na zakwasie jest bardzo zdrowy. Podejrzewam, że jak raz upieczesz, będziesz robić często ;).

      Usuń
  2. Czy ten chlebek uda się na mące żytnio razowej BIO 1850 ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna do niego dodac siemię lniane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać różne nasiona według uznania (słonecznik, dynia). Siemię w niewielkiej ilości też (zbyt duża jego ilość może zagęścić zbytnio ciasto).

      Usuń
  4. Witam pytanie dotyczy piekarnika nie posiadam dolnego nagrzewania tylko górne i termoobieg czy to jest problem ? Jak upiec ten chlebek na funkcji termoobieg może w naczyniu szklanym przykryty ? Dziękuję i pozdrawiam Tomek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomku, ja piekę chleby w piekarniku z termoobiegiem. Możesz w dowolnej blaszce lub naczyniu żaroodpornym.
      Czy to początek Twojej przygody z chlebem? Bo jeśli tak, to zaczynasz od najtrudniejszego ;).

      Usuń
  5. Piekę chleb na zakwasie i koniecznie muszę wypróbować bo chlebus wygląda pysznie. Dziękuję za przepis i porady. Pozdrawiam 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz:). Super, że też pieczesz chleby na zakwasie. Zachęcam w takim razie do wypieku tego bardzo zdrowego chleba :). Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Czy studzenie chleba na kratce ma być jeszcze w keksówce i w papierze do pieczenia, wyjęte z keksówki, ale z papierem do pieczenia czy w ogóle zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjąć z keksówki i oderwać papier do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb studzimy wyjęty z keksówki (ja piekłam w silikonowej, więc pięknie chleb odchodzi).
      Piekąc w papierze może być mały problem z odrywaniem papieru (spróbuj czy będzie dobrze odchodził, jeśli nie, poczekaj, aż chleb wystygnie). Przy dużych problemach, można też zwilżyć papier wodą od spodu i odstawić na dłuższy czas.

      Usuń
    2. A czy po 45 min wyciągać oprócz tych 10 min czyli łącznie po 55 min czy po 45 min łącznie z tymi 10 min?

      Usuń
    3. Łącznie po 55 minutach (czyli po 45 minutach od zmniejszenia temperatury).

      Usuń
  7. Mam pytanie co jeśli chce tylko jeden bochenek
    Jakich użyć proporcji ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprościej z połowy proporcji, wyjdzie jeden spory bochenek.
      Jeśli część ciasta akurat nie zmieści się w Twojej keksówce, ulep dodatkowo 2-3 bułeczki ;).

      Usuń
  8. Czy należy ustawić termoobieg czy wystarcza grzałki góra i dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam piekarnik z termoobiegiem, więc tak zawsze piekę.

      Usuń
  9. Witam, jesli nie posiadam wagi kuchennej jak moglabym odmierzyc skladniki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pożyczyć od sąsiada ;). Waga to niewielki wydatek, a w kuchni bardzo się przydaje.

      Usuń
  10. Najlepszy przepis bo wreszcie przestały wychodzić mi gnioty zakalcowate. Wreszcie chleb wygląda i smakuje jak chleb. Teraz w piekarniku z zakwasu żytniego i mąki orkiszowej 2000, już wygląda cudnie :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz :* Cieszę się niezmiernie, że odnalazłaś idealny przepis na chleb razowy :).

      Usuń
  11. zrobione. Coś pięknego! Próbowałem niejednokrotnie i zawsze coś było nie tak. Tutaj wszystko idealnie. Spróbuję z niego zrobić kwas chlebowy. Bardzo dziękuję raz jeszcze! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. TO moja ulubiona wersja razowca na zakwasie, bo oprócz tego, że jest bardzo zdrowy, to ma dodatkowo świetną konsystencję.

      Usuń
  12. upiekłem już chyba z 50 bochenków z tego przepisu. Coś pysznego, cała rodzina i znajomi w kolejce po chleb. Metodą prób i błędów próbowałem najlepszego ustawienia grzania. Wnioski: w moim piekarniku elektrycznym najlepiej sprawdza się zostawienie chleba na te dwie ostatnie godziny w lekko nagrzanym piekarniku. Kiedy osiągnie pożądana wielkość włączam piekarnik na 220 i piekę pół godziny po czym skręcam na 200 i dopiekam jeszcze pół godziny. Kiedy wkładałem do nagrzanego piekarnika zawsze trochę z góry jakby opadał i był oklapniety.
    pozdrawiam i dziękuję. świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa,super! to upiekłeś więcej bochenków ode mnie ;).
      Bardzo się cieszę, że przepis stał się Twoim ulubionym ;).
      Dziękuję bardzo również za wskazówki, na pewno się wszystkim przydadzą :).
      Koniecznie prześlij zdjęcie chlebka do skrzynki FB/IG lub email (zakładka współpraca) - pojawi się wówczas w wyróżnionym albumie na FB i IG.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Dzień dobry
    W opisie jest informacja, że zaczyn powinien mieć rzadką konsystencję, ale z tych składników raczej wychodzi gęste ciasto
    "240 g mąki żytniej razowej 2000
    280-290 g wody
    ok. 180 g zakwasu z lodówki"
    Czy zatem powinienem dodać wody? Czy to nie zniweczy całego szczytnego przedsięwzięcia? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od konsystencji użytego zakwasu. Jeśli wychodzi bardzo gęsta konsystencja zaczynu, to dolanie małej ilości wody nie będzie miało wpływu na sam chleb. Bardziej liczy się konsystencja wyrośniętego chleba, który będziemy go wkładać do piekarnika.

      Usuń
  14. Pachnie pieknie, cieply smakuje niezle, ale niestety nie wyrosl :-( Za mlody zakwas? za chlodno w domu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młody, słaby zakwas to prawdopodobna przyczyna. Ciasto do wyrośnięcia stawiam blisko kaloryfera.

      Usuń
    2. Nie zniechęcaj się, żebyś widział/a moje pierwsze wypieki...... dopiero jak tu ogarnęłam, że zakwas i zaczyn to dwie różne rzeczy ( nie śmiejcie się ) to zaczęłam piec prawdziwy smaczny chleb. Też nie ogarniałam kiedy zakwas ma właściwą moc. Wydawało mi się, że jak dodam zakwas do mąki to już jest koniec roboty. Wymieszać, odstawić, upiec. Dzisiaj wiem, że z zakwasu muszę zrobić zaczyn, a dopiero później mąka, wyrastanie :) Też stawiam chleb przy grzejniku do wyrośnięcia. Nie formuję bochenków bo piekę w glinianych keksówkach. W trakcie wyrastania chlebek przykrywam drugą formą, przed przykryciem wierzch opryskuję wodą ze spryskiwacza. Przed wsadzeniem do piekarnika pędzelkiem górę smaruję lekko olejem, wypieka się fajna skórka :) ten przepis sprawdza się też idealnie z mąką pszenną typ 750, a jeszcze jak się doda do ciasta jogurt naturalny.....paluszki lizać.

      Usuń
  15. Dzien dobry, czy chleb mozna upiec w naczyniu zaroodpornym? Jesli tak, to czy naczynie wczesniej trzeba nagrzac, czy traktowac tak samo jak keksówke? Jesli trzeba je wczesniej nagrzac, to czy uformowane bochenki do wyrosniecia na te 2h mozna zostawic w misce pod scierka, czy raczej na blacie przykryte sciereczka? Z gory wielkie dzieki

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłąm pierwszy raz chleb, więc super, że wszystko jasno wytłumaczone. Wyszedł przepyszny. Na pewno jeszcze zrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chleb robiłaś pierwszy raz i od razu najtrudniejszą wersję - gratuluję. Inne przepisy na chleby to już banał, ale również zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam.

      Usuń
  17. Hej, cały tydzień robiłam zakwas z maki żytniej 2000 i od wczoraj chlebek :) dzis się dokonało :) wyszedł przepyszny i mąż zachwycony 😊 a ja właściwie pierwszy raz w życiu robiłam zakwas Itaki chlebek :) dodała bym fotki ale nie widze takiej opcji:(
    Z całego serca polecam ten przepisz!!!
    Aaaa zaczyn miałam dość gesty także do ciasta dałam ten niższy próg gramowy maki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)). Nie ma to jak domowy chleb, a ten na zakwasie i mące 2000 to już wyczyn - brawo!
      Zdjęcia można przesyłać do mojej skrzynki na FB lub IG lub email (zakładka współpraca i kontakt), albo oznaczyć mnie w swoich social mediach :), to udostępnię dalej.

      Usuń
  18. Chleb bardzo smaczny ale nie urósł mi nawet milimetra :( pewnie wina zakwasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to może być przyczyną, jeśli zakwas jest młody. Ale ten chleb nie będzie wyrastał mocno, nawet przy dojrzałym zakwasie. Mąka żytnia 2000 jest ciężka do wypieku.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).