11 czerwca 2012

Ciasteczka owsiano-kakaowe bez pieczenia


Smak dzieciństwa ;) Ciasteczka zrobiłam testowo z płatków owsianych górskich, ale zbyt długo trzeba je podgrzewać, wiec zdecydowanie polecam błyskawiczne.

  • 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek masła
  • 6-7 łyżek mleka skondensowanego/ mleka
  • 1 aromat waniliowy, migdałowy lub rumowy

Wszystkie składniki (z wyjątkiem płatków) umieścić w garnku - na małym ogniu, rozpuścić stale mieszając, dodać płatki. Jeśli w garnku masa jest zbyt sucha można dodać więcej masła/mleka. Podgrzewać do miękkości. Gdy masa jest plastyczna, zdejmujemy garnek z ognia. Układać łyżką na dużym talerzu formując małe ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia. 

4 komentarze:

  1. Już leżą na moim stole!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, dodałam troszkę nasion sezamu, owoców żurawiny i rodzynki, właśnie owoce podkreśliły smak, a dzisiaj zamiast płatków owsianych nasypałam kukurydzianych, trudno się formowało dlatego następnym razem trochę je pokruszę. Jedne i drugie były pyszne. Przepis trafia do mojego zeszytu :)Bardzo polecam, szybko się robi a znikają w szybkością ponaddźwiękową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że je zrobiłaś i podzieliłaś się swoją wersją:) Widzę, że również lubisz eksperymenty w kuchni - i tak trzymać ;) Pozdrawiam:)

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks