Kruszonka tym razem bezglutenowa, bez masła - z dodatkiem wiórków kokosowych lub pulpy po mleku kokosowym.
Rodzaj owoców i ich ilość można zmieniać według uznania. Latem truskawki i borówki, a jesienią idealne będą śliwki i jabłka.
Zachęcam również do wypróbowania przepisów na: crumble jabłkowe, czy śliwki pod bezglutenową kruszonką.
dowolne owoce, np.:
- 2 jabłka
- duża garść truskawek
- 2-3 łyżki jagód lub borówek
- 3/4 szklanki płatków owsianych* górskich lub błyskawicznych
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych (lub pulpa po mleku kokosowym)
- 3 czubate łyżki oleju koksowego
- 1 łyżka ksylitolu, cukru brązowego lub kokosowego
- Jabłka obierz i pokrój w dosyć drobną kostkę.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj truskawki i jagody. Wymieszaj.
- Płatki, wiórki i cukier zmiel przez krótką chwilę w malakserze lub blenderze.
- 1/3 suchych składników kruszonki wymieszaj z owocami (wchłoną nadmiar soku z truskawek). Jeśli używasz owoców, które nie puszczają aż tyle soku, nie trzeba tego robić i całą kruszonkę użyj na wierzch.
- Do pozostałej części suchych składników dodaj olej kokosowy i mieszaj, aż powstanie kruszonka.
- Kruszonkę rozprowadź na wierzchu owoców.
- Piecz w rozgrzanym do 180'C piekarniku, przez ok. 25-30 minut (do zarumienienia wierzchu kruszonki).
* bezglutenowych - dla osób z nietolerancjami
Wypróbowane, polecam ! :)
OdpowiedzUsuńDominika dziękuję za pozostawiony komentarz. Cieszę się bardzo, że smakowało :). Pozdrawiam.
UsuńRobiłam takie z gruszkami, pychota! :)
OdpowiedzUsuńJa kocham crumble z każdymi owocami :).
UsuńWłaśnie wyjęłam z piekarnika i zajadamy się z rodziną. Boskie! I do tego zdrowsza wersja. Dzięki za inspirację :). Anka.
OdpowiedzUsuńAnka, bardzo się cieszę, że zainspirowałam Cię do zrobienia tego deseru, ale najbardziej z tego, że całej rodzince zasmakował :). Dziękuję za pozostawiony komentarz. Pozdrawiam :).
UsuńMam pytanie, czy ten olej kokosowy trzeba najpierw rozpuścić? Bo twardy dziad trochę:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNie trzeba oleju rozpuszczać, wystarczy temperatura pokojowa i można go łatwo wymieszać z płatkami. Jeśli będzie twardy, można go posiekać nożem.
UsuńWymieszać rękoma czy łyżką?
OdpowiedzUsuńJak wolisz :)
UsuńRobiłam smaczne Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) i zachęcam do kolejnych eksperymentów. Pozdrawiam.
Usuń