Zupa krem ogórkowa (wersja bezmięsna)
Cała moja rodzina bardzo lubi zupy krem. Tym razem prezentuję Wam zupę ogórkową w wersji bezmięsnej. Zupa jest kremowa i przyjemnie kwaskowa. Dzieci, które nie lubią różnych kawałków warzyw w zupie, a lubią kiszone ogórki, powinny ją zjeść ze smakiem.
- 4 duże ogórki kiszone
- 2 marchewki
- mały kawałek pietruszki
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki domowej jarzynki
- sól, pieprz
- 2 szt. ziela angielskiego, liść laurowy
- olej do smażenia
- bulion warzywny lub woda
- garść natki pietruszki
- garść prażonych pestek słonecznika
- Do wrzątku wczuć ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę - obrane i pokrojone na kawałki. Dodaj przyprawy.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju i przełóż do garnka. Gotuj całość do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania wyjmij ziele angielskie i liść laurowy oraz dodaj natkę pietruszki i kawałki ogórków.
- Zmiksuj blenderem zupę. Spróbuj i ewentualnie przypraw jeszcze według uznania lub dolej wrzątku. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Przed podaniem można dolać łyżeczkę oleju lnianego lub kleks śmietany i posypać prażonymi pestkami słonecznika.
Krem z ogórków? nie znam!
OdpowiedzUsuń