Dodatek czosnku i wielu przypraw sprawia, że jest bardzo aromatyczny i idealny na jesienne, czy zimowe dni.
Sos kokosowy miałam zaznaczony, jako jeden z dwóch przepisów, do wypróbowania z książki "Plan" L.G. Recitas. Poprzednim przepisem z tej książki, który zrobiłam, była granola lniana.
- 2 cebule
- 3-4 posiekane ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego (nie używaj mleka niskotłuszczowego)
- przyprawy: imbir, cynamon, mielony kmin rzymski, kurkuma, świeżo mielony czarny pieprz,
pieprz cayenne (wszystko do smaku) - 1/2 łyżeczki soli morskiej
- l czubata łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- opcjonalnie 1/4 szklanki wody
- Posiekaj cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy na oleju kokosowym (niezbyt mocno rozgrzanym).
- Po 10 minutach wlej całą puszkę mleka kokosowego.
- Dodaj sól i brązowy cukier, a następnie redukuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, często mieszając.
- W zależności od preferencji, można sos rozrzedzić, dodając trochę wody.
- Przechowuj w lodówce przez 5-6 dni.
Kokos uwielbiam, ale taki sos to ja pierwsze widzę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Uwielbiam kokosy i ostre dania, więc to połączenie jest dla mnie idealne:-)
OdpowiedzUsuń