Wierzch najlepiej polać jeszcze polewą czekoladową (ja z niej zrezygnowałam).
Podaję również drugą zdrowszą wersję, z niskim IG, zamień mąkę na razową a cukier na ksylitol.
- 1 szklanka białek jaj
- 1 szklanka mąki pszennej (możesz użyć razowej orkiszowej)
- 3/4 szklanki cukru (można zamienić na ksylitol)
- 1 szklanka suchego maku
- 125 g roztopionego masła lub oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie pół tabliczki czekolady (do polania)
- Białka ubij z cukrem (stopniowo go dodając).
- Dodaj mąkę, proszek i mak, tłuszcz i delikatnie wymieszaj.
- Piecz ok. 40- 45 min w 190'C.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (lub mikrofali) i polej wierzch wystudzonego ciasta.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).