24 kwietnia 2019

Płaskie chlebki z pulpy po mleku roślinnym

Szybkie Chlebki z pulpy po mleku roślinnym z patelni
Przynajmniej raz w tygodniu robię napój roślinny. Pozostałą pulpę wykorzystuję na różny sposób.
Często piekę chrupkie chlebki. 
Dodaję całą pozostałą pulpę po zrobieniu mleka roślinnego (w zależności od użytych orzechów i mocy blendera, zostanie ok. 2-3 łyżki).
Jeśli zamierzamy chlebki zjeść ze słodkimi dodatkami pomijamy sól i przyprawy, a zamiast tego, można lekko dosłodzić, według uznania.


  • ok. 2-3 łyżki pulpy po mleku roślinnym (najlepiej z migdałów lub orzechów)
  • 1 małe jajko
  • 5 czubatych łyżek płatków osianych górskich (dla osób z alergią - bezglutenowych)
  • 1 łyżka otrąb np. owsianych (lub zastąp płatkami owsianymi)
  • odrobina soli
  • szczypta papryki słodkiej oraz przyprawy do pizzy 
  • odrobina oleju do smażenia


  1. Składniki umieść w malakserze i miksuj do uzyskania dosyć gęstej masy. Jeśli będzie za rzadka, uzupełnij płatkami owsianymi.
  2. Masę wyłóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
  3. Rozsmaruj równo łopatką i podziel krawędzią na 4 części.
  4. Usmaż z obydwu stron.
  5. Najlepsze na ciepło, ale można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

2 komentarze:

  1. A ja nigdy nie wiedziałam co robić z tą pulpą. Przepis na pewno wykorzystam, jak nadarzy się okazja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę, przecież to świetny pomysł. Często dodawałam taką pulpę do ciast, chlebka bananowego, ale żeby zrobić takie chlebki nigdy nie pomyślałam. W tym tygodniu wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).