14 kwietnia 2016

"Kulki mocy" z morwą i daktylami

Słodkie pralinki z morwą i daktylami
Przepis na słodką przekąskę w zdrowszej wersji - z dedykacją dla wszystkich, którzy kochają słodycze ;). 
Już jedna sztuka zaspokoi apetyt na nie, ponieważ pralinki są baaardzo słodkie.
Wygodne do zapakowania i zabrania ze sobą np. do pracy czy szkoły lub do podania na imprezie.

  • 1/2 szklanki daktyli (można częściowo zamienić rodzynkami)
  • 1/3 szklanki suszonej morwy białej
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • ok. 1/3-1/2 szklanki wiórków kokosowych
  1. Daktyle i nasiona słonecznika namocz przez min. 2 godziny.
  2. Do robota kuchennego z ostrzem "S" wrzuć morwę i lekko rozdrobnij.
  3. Dodaj odsączone daktyle oraz słonecznik. Zmiksuj (masa nie musi być idealnie gładka, mogą być widoczne małe kawałeczki).
  4. Do rozdrobnionej masy dodawaj stopniowo wiórki (masa powinna się dać łatwo formować).
  5. Palcami formuj kuleczki.
  6. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo obtoczyć w kakao lub wiórkach.

 

Właściwości odżywcze morwy białej:

"Morwa biała to owoc drzewa liściastego, świeży wyglądem przypomina jeżyny. Dojrzałe owoce są słodkawe w smaku, zawierają dużo cukrów (fruktozy i glukozy, sacharozy), flawonoidy, garbniki, taniny, a także związki mineralne: dużo żelaza i  potasu, wapń, fosfor, magnez. To również bogate źródło witamin z grupy B, C i PP. 
To także doskonały naturalny lek (obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, blokuje rozkład węglowodanów, jest środkiem lekko przeczyszczającym, działa wykrztuśnie, itd.)
Owoce morwy są niskokaloryczne (w 100 g znajduje się ok. 67 kcal)." 
Osobiście najbardziej lubię podjadać same suszone owoce morwy ;) - mają słodkawy, przyjemny smak (choć mój mąż nie dał się do niego przekonać).
Morwę białą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach internetowych (np. w Badapak.pl cena - 34,90 zł/kg). 

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja i moja rodzina również ;), dlatego dosyć często je robię.

      Usuń
  2. Najlepsze morwy są świeże prosto z drzewa i te czarne też są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale w tym roku rodzice zasadzili drzewko, więc będzie okazja do spróbowania świeżych ;).

      Usuń
  3. Musiały smakować wybornie! A wyglądają niesamowicie uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :). Były bardzo smaczne.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).