Postanowiłam więc zrobić większą ilość mąki z samych ziaren. Przechowuję ją w lodówce i w razie potrzeby, dodaję do różnych wypieków (najczęściej do placuszków, naleśników czy pieczywa).
Proporcje mieszanki możecie zmieniać według upodobań (na początek polecam mniej pestek dyni, bo mocno dominują smak i nie wszystkim to może odpowiadać).
Kolor i smak mieszanki będzie się różnił, w zależności od rodzaju i ilości poszczególnych nasion.
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki nasion siemienia lnianego
- 1/4 szklanki surowych pestek dyni
- 1/8 szklanki surowych ziaren sezamu
- Ziarna i pestki zmieszaj.
- Następnie miel pulsacyjnie, małymi partiami, w blenderze lub młynku do kawy.
- Po zmieleniu, możesz przesiać na grubym sicie (ja tego nie robiłam), a pozostałe większe kawałki nasion ponownie zmielić.
- Mieszankę przesyp do słoika, zakręć i przechowuj w lodówce.
Genialny pomysł!! Zrobiłam i używam w kuchni. Przemycam zdrowszą mąkę dzieciom ;).
OdpowiedzUsuń