19 stycznia 2014

Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy


Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy

Przepis na hummus, czyli pastę z ciecierzycy, jest bardzo prosty. 

Z przepisem spotkałam się  m.in. w książce "Odżywianie dla zdrowia" P. Pitchford'a oraz "Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" G. McKeith.
Ciecierzycę zazwyczaj gotuję (większą ilość, a pozostałą część zamrażam). 
W wersji z puszki, hummus powstaje w kilka minut ;).
Przydaje się też dobry blender, aby zmiksować wszytko na aksamitną konsystencję (robiłam zwykłym ręcznym).

  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy z puszki (lub 250 g ugotowanej)* 
  • ok. 4 łyżki tahini** (pasty sezamowej)
  • 1 spory ząbek czosnku 
  • ok. 4 łyżki soku z cytryny (dodawać stopniowo wg uznania)
  • spora szczypta mielonej papryki lub pieprzu cayenne
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (u mnie Basso)
  • sól morska do smaku
  • kilka łyżek wody (do uzyskania pożądanej konsystencji)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sody (do moczenia i gotowania suchej ciecierzycy)
  1. Zmiksować dokładnie wszystkie składniki w blenderze (lub umieścić w misce i zmiksować blenderem ręcznym). 
  2. Konsystencja powinna być raczej rzadka (trochę rzadsza, niż u mnie). Jeśli pasta będzie za gęsta można dolać więcej oliwy lub zimnej wody.
  3. Przełożyć pastę do miseczki, polać odrobiną oliwy, można jeszcze wierzch posypać papryką i natką pietruszki. 
  4. Podawać z chlebkiem pita, kawałkami warzyw lub opieczonym pieczywem. 
  5. Przechowywać w lodówce, w słoiku.

* Najlepiej ciecierzycę ugotować samemu (namoczyć przez noc pół szklanki ciecierzycy z dużą szczyptą sody, przecedzić i ugotować w wodzie z dodatkiem dużej szczypty sody).
**Jeśli nie macie tahini, można dodać zmiksowane: lekko uprażone i wystudzone nasiona sezamu z odrobiną oleju sezamowego.

 

Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy 


7 komentarzy:

  1. Już tyle razy obiecywałam sobie zrobienie hummusa, ale zawsze kończyło się to kupieniem gotowego (tutaj w południowej Hiszpanii można kupić na targach domowej roboty hummus od marokańczyków).

    Ale w końcu się za to zabiorę, obiecuje! ;)

    Pozdrawiam,
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Ciekawe który będzie Ci bardziej smakował? ;) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Zrobiłam kiedyś, ale niestety nie przypadła do gustu mojego podniebienia:(:(:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko to rzecz upodobań smakowych ;) A w takim razie polecam Ci spróbować guacamole :)

      Usuń
  3. musze ją w końcu przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eh już tyle czasu zabieram się za zrobienie humusu :p Może w końcu się zbiore, tylko trzeba się wybrać do sklepu po cieciorkę i sezam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i polecam. Korzystałam z dłłłłłłłługo gotowanej przez siebie z ciecierzycy. Dla gładkości i dobrego zmiksowania dodałam jogurt naturalny. Oliwą polałam gotowe danie na talerzu i posypałam zmieloną papryką. Pycha z chlebem i do maczania kawałków warzyw.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).