Makowiec na lanym cieście
Prosty przepis na pyszny makowiec wg. przepisu mojej mamy. Znika ekspresowo ze stołu, polecam :).
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy, np. Winiary
- 5 jajek
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 puszka masy makowej (można też przygotować masę samemu)
- Masło utrzeć z cukrem (cukier dodawać stopniowo).
- Następnie dodawać po 1 jajku, na przemian z częścią mąki zmieszanej z proszkiem - do momentu, aż masa będzie gładka.
- Na końcu dodać sok i skórkę z wyparzonej cytryny.
- Trochę więcej niż połowę ciasta wlać do prostokątnej formy silikonowej (lub metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na ciasto wyłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec ok. 40 min.
- Po upieczeniu i wystudzeniu, można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
jak smakuje tak jak wygląda, to nie dziwię się, że taks szybko znika:D
OdpowiedzUsuńmakowiec pierwsza klasa !! wychodzi jak na obrazku i jest bardzo smaczny!! przepis laduje w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozostawiony komentarz :). Bardzo się cieszę, że makowiec zasmakował :). Za każdym razem, gdy go robię, bardzo szybko znika ;).
Usuńwitam jaki jest rozmiar blachy ??
OdpowiedzUsuńPiekłam w standardowej, dużej 25x33cm, ale jeśli forma będzie mniejsza, to też będzie ok, ciasto będzie trochę grubsze.
UsuńMożna zamiast maku użyć zesmazone jabłka jak na szarlotkę?
OdpowiedzUsuńNie jestem pewna czy nie będzie zakalca, jak będzie tyle mokrych jabłek, ale może zamiast tego, po prostu pokrojone w małe kawałki jabłka?
UsuńProszę podzielić się efektem, jeśli będzie Pani piec bez maku :).