Jeśli użyjemy tortellini np. ze szpinakiem lub serem, otrzymamy wersję wegetariańską lub wegańską.
Składniki na 3 porcje:
- 250 g tortellini z mięsem (u mnie Pastificio bolognese)
- 450 g brokułów (lub innych zielonych warzyw)
- 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie Pietro Coricelli)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 dużych suszonych pomidorów (np. La Rossa)
- sól, pieprz
- pieprz cayenne i parmezan (opcjonalnie)
- Brokuły ugotować.
- Tortellini wrzucić do wrzątku (może być woda po brokułach) i gotować przez 15-18 minut do miękkości.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekana cebulę, posolić i podsmażyć.
- Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kawałki pomidory. Doprawić do smaku pieprzem i pieprzem cayenne. Można podlać odrobiną wody.
- Na koniec wrzucić brokuły oraz tortellini, delikatnie wymieszać i jeszcze przez chwilę trzymać razem na patelni.
- Przed podaniem można posypać tartym parmezanem i polać według uznania oliwą.
Do przygotowania dania wykorzystałam produkty z Hurtownia-oliwy.pl.
Świetna propozycja na obiad, tym bardziej, że po świętach została jeszcze paczka tortellini(z grzybami). Na pewno się zainspiruje.
OdpowiedzUsuńWarto mieć w zapasie paczkę takiego makaronu - przy braku pomysłu na szybki obiad zawsze może się przydać :)
Usuńaż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń