Dla tych, którym znudziła się już wędlina, proponuję kolejną wersję pasty z awokado. Tym razem z dodatkiem pomidorów i ciecierzycy.
- 1 dojrzałe awokado
- 1 puszka ciecierzycy
- 6-8 suszonych pomidorów
- sok z 1/2 cytryny (dodawać stopniowo)
- 2 łyżki oleju (z zalewy z pomidorów)
- 2 łyżki wody (można zastąpić olejem)
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta chili
- 1 ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku suszonego
- Ciecierzycę opłukać i odcedzić, awokado obrać i wrzucić do miski.
- Dodać pomidory, olej, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.
- Składniki zmiksować blenderem na gładką pastę.
- Przechowywać w słoiku, w lodówce, przez 2-3 dni.
Oj chyba się zapodziała w opisie ciecierzyca;)
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność:) Już się odnalazła ;)
Usuńchętnie bym skosztowałam, wygląda apetycznie, :-)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :)
Usuńnie jadłam takiej, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńostatnio mi taka pasta chodzi po głowie, muszę w końcu wypróbować:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie wariacje pastowe:D
OdpowiedzUsuńRobiłam już pastę z awokado i pastę z ciecierzycy, ale z obu naraz - nigdy :) Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam różne pasty, ale wciąż poszukuję nowych smaków, więc powstała taka wersja pasty, a podejrzewam, że będę wymyślać kolejne ;).
Usuń