Chleb stylu fitness z książki "Konrad Gaca. Moje odchudzanie".
Jak na chleb dla osób na diecie, w smaku jest całkiem niezły, choć raczej suchy (następnym razem doleję odrobinę więcej wody).
Mimo tego, że w przepisie nie ma soli, obawiałam się smaku i dodałam płaską łyżeczkę. W przepisie była suszona żurawina (ale ją pominęłam) oraz mleko (użyłam wody).
Z powodu tak dużej ilości otrąb, zjedzony w zbyt dużych ilościach, może mieć właściwości przeczyszczające;).
- 400 g otrąb owsianych
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1 opakowanie drożdży w proszku (7g)
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżka orzechów włoskich i sezamu (dla smaku)
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 łyżka masła bez soli (dałam olej)
- 4 jajka
- 1 szklanka wody
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić.
- Wymieszać wszystkie suche składniki.
- Następnie wlać żółtka i wodę, wymieszać.
- Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do małej formy i piec około 35-40 minut w 180'C.
- Kroić najlepiej na drugi dzień.
Wygląda smakowicie. Osobiście nie umiem piec pieczywa. Piekarnik mnie nie lubi. :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie ma nic skomplikowanego, piecze się jak placek, na pewno wyjdzie :)
UsuńPrezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńOTRĘBÓW!
OdpowiedzUsuń"Otręby mają wyłącznie wartość liczby mnogiej. Dopełniacz brzmi otrąb lub otrębów, obie formy są uważane za poprawne."
Usuń— Mirosław Bańko, PWN
Super wygląda;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i zapewne smakuje wyśmienicie :) Będę musiała się o tym przekonać :)
OdpowiedzUsuńZachęcam. Jak na chlebek z samych otrąb, smakuje całkiem nieźle.
Usuńcóż mogę powiedzieć, REWELACYJNY PRZEPIS!
OdpowiedzUsuńprzy najbliższej okazji wpadam na kawałek! :D
Nie ja go wymyśliłam ;) ale dla osób na diecie przepis idealny :)
UsuńDobry przepis, smaczny chleb ...
OdpowiedzUsuńWitam, zastanawiam się czy dałoby radę z otrębami owsianymi na pół z zytnimi gdyż tylko takie posiadam w tej ilości :(
OdpowiedzUsuńTak, chleb powinien wyjść.
UsuńWitam .Ciekawy przepis . Czy nie ma szans na zrobienie tego chleba w automacie do chleba? Pozdrawiam Olga.
OdpowiedzUsuńOlga, nie próbowałam. Może zaryzykuj i daj nam znać, czy się udało ;).
Usuń