26 lutego 2016

Wegańska pizza fit, bez mąki i drożdży - jesz ile chcesz ;)

Wegańska pizza dietetyczna bez mąki  bez glutenu- na spodzie z ciecierzycy
Lubisz pizzę? Tę wersję możesz jeść bez żadnych wyrzutów. 
Spód jest wegański, dodatkowo nie zawiera mąki i drożdży, więc jest to wersja idealna dla osób, które nie mogą spożywać glutenu czy drożdży oraz dbających o linię. 
Pizza jest bardzo sycąca. Ciasto wychodzi w środku miękkie, a z wierzchu lekko chrupiące. Jeśli dodasz trochę zmielonych płatków owsianych - wówczas całe ciasto będzie nieco twardsze i bardziej chrupiące. 

Jak powstała ta dietetyczna wersja pizzy?
Lubimy falafel, dlatego kiedyś postanowiłam dla eksperymentu upiec ciasto na falafel w piekarniku i obłożyć jak pizzę. To był strzał w 10. Rodzinie bardzo taka forma zasmakowała, robiłam ją już od tamtego czasu kilka razy w różnych wersjach (przepisy niebawem na blogu). 
Ciasto może się trochę kruszyć, dlatego najlepiej wykładać na talerz dużą łopatką i jeść sztućcami, a nie ręką.

Z 1 szklanki suchej ciecierzycy wyjdą 2 pizze wielkości dużego talerza + 1 wielkości małego talerza. Ale lepiej upiec 5 mniejszych i np. każdą obłożyć inaczej. Jeśli ma być dla jednej osoby - robimy z połowy porcji.
  • wszystkie składniki jak na falafel
dodatkowo:
  • 1 kostka wędzonego lub zwykłego tofu  
  • 1 duże awokado
  • dowolne dodatki (np. pieczarki, cebula, oliwki)
  • zioła do pizzy
  • na wierzch: rukola, kiełki 
  1. Z przepisu na falafel zrób wszystko dokładnie do punktu 3.
  2. Jeśli chcesz, możesz dodać 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych*.
  3. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj łopatką cienką warstwę.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185'C i piecz przez ok. 5 minut. 
  5. Wyjmij blachę z ciastem z piekarnika, posmaruj cienko pastą guacamole lub wyłóż cienkimi plastrami awokado.
  6. Ułóż plasterki tofu oraz dowolne dodatki pokrojone w paseczki, wierzch posyp ziołami.
  7. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut w 185'C (w zależności od grubości ciasta). 
  8. Przed podaniem wierzch posyp rukolą i kiełkami (można też oraz odrobiną sosu z cytryny i oliwy).
  9. Pizzę pokrój na kawałki i wykładaj na talerz dużą łopatką.

* dla osób z nietolerancją, bezglutenowych




 Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).