Płatki z quinoa coraz częściej można spotkać w sklepach osiedlowych i dyskontach spożywczych (możesz je zastąpić płatkami owsianymi błyskawicznymi).
Cukier kokosowy ma niższy IG niż tradycyjny cukier i dodaje ciekawego smaku potrawom. Jeśli akurat go nie masz, dodaj do koktajlu 2 świeże daktyle (lub suszone, namoczone wcześniej przez kilka godzin).
- 3-4 łyżki płatków quinoa
- 2 szt. kiwi
- 6 szt. truskawek
- 1 czubata łyżeczka cukru kokosowego (u mnie Vivio)
- ok. 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
- Płatki wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem do poziomu płatków.
- Kiwi obierz.
- Po 3-5 minutach przełóż płatki do blendera kielichowego i dodaj pozostałe składniki.
- Zmiksuj, dolewając stopniowo płyn, według uznania.
Dziś kupiłam te płatki i zrobiłam na II śniadanie. Super pomysł. Cieszę się, że trafiłam na tego bloga :).
OdpowiedzUsuńA ja się cieszę za pozostawiony komentarz :). Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania innych przepisów.
Usuń