6 marca 2019

Wiosenny omlet z awokado i kiełkami

omlet bialkowo tluszczowy z awokado
Omlet z dodatkiem awokado i kiełków to szybkie i sycące śniadanie białkowo-tłuszczowe. 
Nie żałujcie też kiełków (bomby witaminowej), szczególnie teraz, gdy jest tak mało świeżych warzyw (do zdjęcia użyłam celowo tylko trochę ;) ). 
Jeśli lubicie omlety, przypominam, że na bogu znajdziecie wiele różnych wersji (etykieta "omlet").



składniki na omlet:
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżka mąki migdałowej 
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika/dyni
  • sól, pieprz
  •  szczypta papryki słodkiej wędzonej
  •  olej do smażenia

dodatki:
  • 1/2 awokado
  • garść kiełków
  • ok. 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta przyprawy włoskiej/do pomidorów

  1. Jajka ubij z przyprawami.
  2. Na koniec dodaj mąkę i ziarna, delikatnie wymieszaj.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż omlet z obydwu stron.
  4. Wierzch wyłóż plastrami awokado i posyp kiełkami
  5. Skrop sokiem z cytryny i przypraw według uznania.


Kocham awokado i zazwyczaj gdy jest w promocji, kupuję większą ilość i trzymam w lodówce. Gdy chcę użyć, wyjmuję 1-2 dni wcześniej i kładę obok jabłek.

Najlepiej na bieżąco śledzić gazetki sklepów i kupić więcej w promocji ;), np. https://blix.pl/sklep/biedronka/

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

2 komentarze:

  1. Pycha... U mnie dzisiaj też omlet- ale w dominacji suszonych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).