Zmodyfikowany przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i puszyste. Jest trochę odchudzone i mniej słodkie, w porównaniu z tymi, które dotychczas robiłam. Oczywiście jeśli ktoś lubi słodkie ciasta, może dodać więcej cukru. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie.
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 7,5 dag drożdży (3/4 kostki)
- 5 rozmąconych jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- kilka łodyg rabarbaru (lub inne owoce)
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do miski przesiać 3 szklanki mąki, dodać cukier, cukier wanilinowy, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać).
- Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.
- Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).
- Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę).
- Na wierzchu ułożyć pokrojone w kawałki owoce (u mnie obrany rabarbar) i posypać kruszonką.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180'C) i piec ok. 35-40 minut.
Drożdżowce jakoś nawet kojarzą mi się z tą porą roku :) Sezonowe owoce i duuużo kruszonki - to najlepsze!
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńPyszny jest ten drożdżowiec:)
OdpowiedzUsuńKażde ciasto z rabarbarem wprost uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńlubię:) i robię podobne
OdpowiedzUsuńnie wyszło :(
OdpowiedzUsuńCiekawe dlaczego... robiłam je kilka razy i było ok. Może spróbuj tej wersji http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/08/pyszne-ciasto-drozdzowe-z-jagodami-bez.html - zawsze wychodzi.
Usuń