Szybkie i zdrowe danie obiadowe. Ostatnie pesto ze szpinaku i pietruszki tak mi zasmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie, ale lekko zmodyfikować. W smaku wyszło równie dobre. Polecam.
- 2-3 duże garści świeżego szpinaku
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika (np. Kresto)
- 5 łyżek oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę czarnego mielonego pieprzu
- 1-2 łyżki wody
- opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu (ja nie dodałam)
- dodatkowo: makaron, który lubisz
- Nasiona słonecznika namocz przez pół godziny w wodzie. /II wersja podpraż słonecznika na patelni bez namaczania./
- Szpinak umyj.
- Nasiona słonecznika oraz szpinak włóż do blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładko.
- Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu jego smak nieco złagodnieje.
- Wymieszaj z makaronem. Wierzch możesz posypać podprażonymi nasionami słonecznika i posypać odrobiną parmezanu.
- Pesto przechowuj w zamkniętym słoiku, w lodówce.
Cudo, a do tego ten kolor :)
OdpowiedzUsuńi samo zdrowie ;)
UsuńNo bardzo dobry pomysł na ten słonecznik (a jak by tak dodać część słonecznika prażonego w całości )
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, można posypać prażonym słonecznikiem :)
Usuńtaki makaron to ja mogę 3 razy dziennie;)
OdpowiedzUsuńja też ;)
Usuń