Kasza jęczmienna jest zdrowa, zawiera dużo błonnika i jest dobrym źródłem witaminy PP.
Kaszę dodaję najczęściej do krupniku ale dla urozmaicenia postanowiłam zrobić kotlety.
Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się w komentarzu czy smakowały :).
Kaszę dodaję najczęściej do krupniku ale dla urozmaicenia postanowiłam zrobić kotlety.
Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się w komentarzu czy smakowały :).
Wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej
Składniki na ok. 9-10 szt.:
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej (np. Kupiec)
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej /lub mąki jaglanej /lub mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- Posiekaną na drobno cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
- Kaszę ugotować (15 min.).
- Ostudzoną kaszę wsypać do miski, wbić jajko, dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę, spróbować czy jest dobrze przyprawiona.
- Formować małe kotlety, często maczając ręce w wodzie, a następnie obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie się rozpadać można dodać trochę więcej bułki tartej lub mąki).
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można również masę kłaść łyżką bezpośrednio na patelnię i formować placuszki.
- Ostrożnie przekręcać na drugą stronę łopatką. Podawać z sosem lub surówką.
Dołącz do obserwujących ;)
Ostatnio rozsmakowałam się w kaszy, przepis dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo zdrowo:) Daj znać jak zrobisz, czy smakowały :)
Usuńbomba! musiało smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńNawet mój mięsożerca pochwalił, że były smaczne ;)
UsuńZrobiłam już je na piątkowy obiad - pyszne, jadłam, aż mi się uszy trzęsły :) dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńSuper! Mi również te kotlety zasmakowały i wiem, że na pewno będę je częściej robić :)
UsuńWłaśnie przed chwilą skonsumowałam to jedzonko i bardzo mi smakowało, nie czuć że to jest kasza jęczmienna w środku, więc spokojnie mogą próbować osoby, które za nią nie przepadają :)
OdpowiedzUsuńi kolejna pozytywna opinia:) Cieszę się bardzo, że skorzystałaś z przepisu i że kotlety smakowały :)
Usuńoo mniam :) jutro je zrobie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Daj znać czy smakowały. Pozdrawiam:)
Usuń1oo g ile to szklanki?
OdpowiedzUsuńGotowałam kaszę w woreczku 100 g, a to będzie trochę więcej niż 1/2 szklanki.
Usuńwitaj, dzisiaj robiłam te kotleciki, ale dosłownie mi się rozwalały podczas przewracania na druga stronę:( w końcu dodałam mąki i związało mi wszystkie składniki. Wyszły pyszne!
OdpowiedzUsuńDziwne, a może były za cienkie, może dałaś odrobinę za dużo kaszy? U mnie wyszły ok, a poprzednie wpisy osób, sugerują, że też nie było z tym problemu.
UsuńNajważniejsze, że smakowały:))
Polecam dodać do masy czosnek oraz cukinię - mają wtedy bardziej wyrazisty smak i są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńOby więcej takich bezmięsnych przepisów,pozdrawiam serdecznie ;)
Dziękuję za opinię i podpowiedź co do dodatków - następnym razem spróbuję ;). Postaram się zamieszczać coraz więcej wege przepisów. Pozdrawiam:).
Usuń