6 czerwca 2013

Wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej

Wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna jest zdrowa, zawiera dużo błonnika i jest dobrym źródłem witaminy PP.  
Kaszę dodaję najczęściej do krupniku ale dla urozmaicenia postanowiłam zrobić kotlety. 
Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się w komentarzu czy smakowały :).

 

Wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki na ok. 9-10 szt.:
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej (np. Kupiec) 
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko 
  • 2-3 łyżki bułki tartej /lub mąki jaglanej /lub mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  1. Posiekaną na drobno cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. 
  2. Kaszę ugotować (15 min.).
  3. Ostudzoną kaszę wsypać do miski, wbić jajko, dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę, spróbować czy jest dobrze przyprawiona.
  4. Formować małe kotlety, często maczając ręce w wodzie, a następnie obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie się rozpadać można dodać trochę więcej bułki tartej lub mąki).
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można również masę kłaść łyżką bezpośrednio na patelnię i formować placuszki. 
  6. Ostrożnie przekręcać na drugą stronę łopatką. Podawać z sosem lub surówką.

Dołącz do obserwujących ;)
Photobucket Photobucket Photobucket 

16 komentarzy:

  1. Ostatnio rozsmakowałam się w kaszy, przepis dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo zdrowo:) Daj znać jak zrobisz, czy smakowały :)

      Usuń
  2. bomba! musiało smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet mój mięsożerca pochwalił, że były smaczne ;)

      Usuń
  3. Zrobiłam już je na piątkowy obiad - pyszne, jadłam, aż mi się uszy trzęsły :) dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mi również te kotlety zasmakowały i wiem, że na pewno będę je częściej robić :)

      Usuń
  4. Właśnie przed chwilą skonsumowałam to jedzonko i bardzo mi smakowało, nie czuć że to jest kasza jęczmienna w środku, więc spokojnie mogą próbować osoby, które za nią nie przepadają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i kolejna pozytywna opinia:) Cieszę się bardzo, że skorzystałaś z przepisu i że kotlety smakowały :)

      Usuń
  5. oo mniam :) jutro je zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 1oo g ile to szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowałam kaszę w woreczku 100 g, a to będzie trochę więcej niż 1/2 szklanki.

      Usuń
  7. witaj, dzisiaj robiłam te kotleciki, ale dosłownie mi się rozwalały podczas przewracania na druga stronę:( w końcu dodałam mąki i związało mi wszystkie składniki. Wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, a może były za cienkie, może dałaś odrobinę za dużo kaszy? U mnie wyszły ok, a poprzednie wpisy osób, sugerują, że też nie było z tym problemu.
      Najważniejsze, że smakowały:))

      Usuń
  8. Polecam dodać do masy czosnek oraz cukinię - mają wtedy bardziej wyrazisty smak i są rewelacyjne!
    Oby więcej takich bezmięsnych przepisów,pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię i podpowiedź co do dodatków - następnym razem spróbuję ;). Postaram się zamieszczać coraz więcej wege przepisów. Pozdrawiam:).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).