Kuleczki kokosowe "rafaello" z płatków pełnoziarnistych i wiórków kokosowych można zabrać do szkoły czy pracy na II śniadanie.
- 45-50 g pełnoziarnistych płatków śniadaniowych (np. Fitella Diet)
- ok. 1/4 szklanki mleka kokosowego (lub wody+1 łyżka mleka w proszku)
- 15 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki tartych migdałów (np. BackMit)
- ok. 1-1,5 łyżki stewii (w zależności od stopnia jej słodkości) lub 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- Do miseczki wlać mleko, siemię lniane oraz stewię (dodawać ją stopniowo, w zależności od firmy może być mniej lub bardziej słodka).
- Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać dobrze pokruszone płatki, mielone migdały oraz wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Masa powinna być bardzo gęsta.
- Nakładać masę małą łyżeczką i rękami formować kulki, które następnie należy obtaczać w wiórkach koksowych.
Super przekąska:)
OdpowiedzUsuńEkstra , wieczorem biorę się do roboty ,zrobię niespodziankę koleżankom w pracy
OdpowiedzUsuńŚwietnie:) fajny pomysł:)
UsuńZrobiłam je ostatnio (5 dni temu) i są jeszcze zjadliwe
OdpowiedzUsuńPyszne!! Pyszne!! Dodałam jeszcze trochę suszonej żurawiny.
O, nie wiedziałam, że tak długo mogą leżakować :) Cieszę się, że tak bardzo Ci smakowały :))
Usuńuwielbiam domowe słodkości :D
OdpowiedzUsuńŚwietne! i nie trzeba nic gotować ani piec. ulgę przepisy to ja lubie :)
OdpowiedzUsuńPycha! Dzieci ciągle chcą je zajadać. Zaraz biegnę robić kolejne.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak rekomendacja dzieci :). Bardzo się cieszę, że tak im zasmakowały:).
Usuń