Przepis na pizzę znalazłam w książeczce dołączonej do mojego piekarnika, ale minimalnie go przerobiłam. Ciasto wyrabia nas robot kuchenny (lub maszyna do pieczenia chleba). Oczywiście kto lubi, może ręcznie ;).
Pizza wychodzi lekko chrupiąca od spodu i z wierzchu. Polecam :).
Przepis łatwy, choć trochę czasochłonny (przygotowanie 20 min., 1 godzina wyrastania i 25 min. pieczenia).
Składniki na 2 pizze:
Pizza wychodzi lekko chrupiąca od spodu i z wierzchu. Polecam :).
Przepis łatwy, choć trochę czasochłonny (przygotowanie 20 min., 1 godzina wyrastania i 25 min. pieczenia).
Składniki na 2 pizze:
- 250 g mąki razowej typ 1850 (pszennej, orkiszowej, żytniej)
- 250 g mąki pszennej 750*
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
sos:
- 2 zmiksowane pomidory bez skórki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
- ostry sos/ papryka mielona
- np. ser żółty, szynka, cebula, oliwki, pieczarki
- Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać.
- Odstawić na około 15 minut do czasu, aż drożdże utworzą pianę na powierzchni.
- Mąkę przesiać do robota kuchennego, dodać rozczyn z drożdży, sól i wyrabiać robotem przez 5-10 minut, powoli wlewając oliwę.
- Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość).
- Ciasto rozpłaszczyć na cienką warstwę palcami po całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub oprószoną mąką).
- Posmarować cienko sosem, ułożyć ser i pozostałe dodatki, posypać ziołami.
- Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić pizzę do piekarnika i piec przez 25 minut.
* osoby z cukrzycą lub insulinoopornością używają mąki 1850
Boski przepis :) Pizze są wspaniałe, uwielbiam ich dowolność. Podziwiam dodatem mąki razowej ! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Dziękuję:) Watro eksperymentować ;), dodatek w połowie mąki razowej to był dobry pomysł, pizza wyszła bardzo dobra, choć odrobinę inna w smaku od tradycyjnej. .
Usuń