14 sierpnia 2012

Najprostszy sposób na filet z łososia

Filet z łososia z cytryną na szybko
Smażony łosoś na patelni - przepis chyba najprostszy i najszybszy z możliwych. Przygotowanie to 1 minuta, smażenie ok. 20 minut. 
Lubicie łososia? Ja tak i często serwuję go w piątkowy obiad ;).

  • 1 duży filet z łososia 
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do ryb (np. Kamis)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz 
  • olej do smażenia
  1. Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb i pieprzem. Można go odstawić do lodówki na 1 godzinę (ale ja smażę od razu). 
  2. Smaż na mocno rozgrzanym oleju: 15 minut na stronie ze skórą, 5 minut z drugiej strony. Taki łosoś najlepiej komponuje się z ryżem i surówką z kwaszonej kapusty.

13 komentarzy:

  1. robie identycznie i to niemal z każda ryba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak robię, ale zamiast przyprawy do ryb używam soli i pieprzu cytrynowego. To co najprostsze to najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jako że kocham łososia, to koniecznie muszę wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uważam, że smażony łosoś jest za ciężki... Lepiej przygotować go bez tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedna z propozycji przygotowania łososia, można go również gotować na parze lub w folii czy grillować - według upodobań ;)

      Usuń
  5. łosoś ma to do siebie że jest super w kazdej postaci, wlasnie go robie wg przepisu, od siebie dodam maslo i pieprz ziołowy :) pozdrawiam autora :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jakkolwiek go przyrządzimy, będzie smakował :)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. często w folii wystarczy minuta za dlugo i zamiast lososia robi się papka . ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego lepiej smażyć go patelni, jest wówczas bardziej przypieczony :)

      Usuń
  7. Świetny przepis, ale do przypraw dodaję pieprz cytrynowy, a sokiem z cytryny skrapiam dopiero na talerzu, bo nie każdy u mnie w domu toleruje cytrynowy posmak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super zaraz wypróbuję 😜

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks