Ciasto z fasoli, bez dodatku mąki. Wychodzi smaczne i wilgotne, delikatnie czuć fasolę. Zachęcam do wypróbowania. Przepis od koleżanki W.
- 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli (miałam białą)
- 4 jajka
- 3 łyżki oliwy
- 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 aromat waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- posiekane orzechy, żurawina lub inne bakalie
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Rozgrzej piekarnik do 175'C.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj.
- Małą keksówkę wyłóż pergaminem (ja piekłam w silikonowej).
- Przelej ciasto do formy i piecz przez 35-40 minut.
Bardzo smaczne ciasto! Wilgotne :) Pyszotka
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńczy można zamiast cukru dać miód?
OdpowiedzUsuńTak, cukier można zastąpić miodem, stewią lub ksylitolem - w zależności od preferencji ;).
Usuńciasto jest "wodniste" mimo odsączenia fasoli...czy tak ma być ? i tak juz włożyłam do piekarnika, to oje kolejne podejście do fasolowego, z ksylitolem...zobaczymy
OdpowiedzUsuńCiasto ma konsystencję raczej rzadką (bardziej "wodnistą", niż ciasto na muffinki),
UsuńWitam. Czy moge zmniejszyc ilosc jajek lubwogole je czyms zastąpic np bananami??
OdpowiedzUsuńTak, można spróbować z bananami (wówczas dodaj mniej ksylitolu) albo zmielonym siemieniem lnianym.
Usuń