10 czerwca 2012

Zdrowe ciasto fasolowe

Zdrowe ciasto fasolowe bez mąki
Ciasto z fasoli, bez dodatku mąki. Wychodzi smaczne i wilgotne, delikatnie czuć fasolę. Zachęcam do wypróbowania. Przepis od koleżanki W.

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli (miałam białą)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)
  • 1 aromat waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • posiekane orzechy, żurawina lub inne bakalie
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  1. Rozgrzej piekarnik do 175'C. 
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. 
  3. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj.  
  4. Małą keksówkę wyłóż pergaminem (ja piekłam w silikonowej).  
  5. Przelej ciasto do formy i piecz przez 35-40 minut.  



8 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne ciasto! Wilgotne :) Pyszotka

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można zamiast cukru dać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, cukier można zastąpić miodem, stewią lub ksylitolem - w zależności od preferencji ;).

      Usuń
  3. ciasto jest "wodniste" mimo odsączenia fasoli...czy tak ma być ? i tak juz włożyłam do piekarnika, to oje kolejne podejście do fasolowego, z ksylitolem...zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto ma konsystencję raczej rzadką (bardziej "wodnistą", niż ciasto na muffinki),

      Usuń
  4. Witam. Czy moge zmniejszyc ilosc jajek lubwogole je czyms zastąpic np bananami??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można spróbować z bananami (wówczas dodaj mniej ksylitolu) albo zmielonym siemieniem lnianym.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).