Placuszki z cukinii najbardziej lubimy w takiej wersji. Ale na blogu znajdziecie je również w innych wersjach (np. z ziemniakami czy z kuskusem).
- 2 młode cukinie
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- sól, pieprz,
- natka pietruszki
- odrobina startej gałki muszkatołowej (dodaje ciekawego smaku)
- olej do smażenia
- Młodą cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na sitku na 10-15 minut.
- Po tym czasie odcisnąć sok, a cukinię przełożyć do miski.
- Dodać jajka, mąkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać.
- Smażyć nieduże placki na rozgrzanej patelni z obu stron.
uwielbiam cukinię ,mam jeszcze w ogródku , jutro zrobię, dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuń