Musiałam zrobić kolejną porcję ciastek, bo moje dziecko je uwielbia:)
- 2 szklanki zmielonych płatków owsianych górskich
- pół szklanki czerwonych porzeczek/ lub posiekanych drobno kwaśnych jabłek
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 6-8 łyżek miodu/ cukru
- 5 łyżek mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki mleka/wody
Wszystkie składniki dokładnie i długo wymieszać w mikserze (jak za gęste dodać jeszcze trochę wody). Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką na na papierze do pieczenia, piec 30 min. w 160'C do lekkiego zarumienienia. Wychodzi ok.40 sztuk małych miękkich ciasteczek. Można też dłużej trzymać w piekarniku i przypiec, jeśli ktoś woli twardsze ciastka.
Można próbować z innymi owocami, najlepiej kwaśnymi, które przełamują delikatny smak płatków owsianych. Do drugiej części ciasta dodałam posiekane drobno kwaśne jabłka i ciastka wyszły równie dobre.
witam-czy mogę dodać porzeczki zamrożone? rysiaa
OdpowiedzUsuńJa bym je najpierw rozmroziła na sicie. Zamrożone porzeczki podczas pieczenia puszczą sporo wody i soku.
Usuń