Cukinia lub bakłażan z grilla
Przy okazji grilla, warto na ruszt dołożyć warzywa. U nas, jest to najczęściej cukinia.
- 2 szt. młodej cukinii (lub bakłażana)
- sól, pieprz
- tymianek, oregano lub zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Cukinie/ bakłażany pokroić na plastry grubości około 0,5-1 cm. Posypać solą.
- Po pół godzinie opłukać z soli, nadmiar soku wytrzeć papierowym ręcznikiem.
- Do szerokiego naczynia wlać oliwę, dodać tymianek i oregano lub zioła prowansalskie, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dołożyć plastry cukinii, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
- Grillować (lub smażyć na patelni grillowej) do lekkiego zarumienienia.
Wypróbowane na rodzinnym grilowaniu. Pychaaa !!!
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń