Po zrobieniu soku w sokowirówce i zostało mi trochę resztek. Ostatnio robiłam ciasteczka, tym razem postanowiłam wykorzystać resztki do zrobienia domowego crunchy. Wyszło bardzo chrupiące, lekko sezamowe i co najważniejsze: bardzo zdrowe.
Idealne na śniadanie, jako dodatek do jogurtu. Równie dobrze smakuje samo, jako zdrowa przekąska.
Idealne na śniadanie, jako dodatek do jogurtu. Równie dobrze smakuje samo, jako zdrowa przekąska.
- 1,5 szklanki resztek z sokowirówki (u mnie sama marchew, ale można dodać jabłka)
- 8-10 łyżek zmielonych płatków owsianych górskich (u osób z nietolerancją - bez glutenu)
- 2-3 łyżki sezamu
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka drobno zmielonych orzechów włoskich
- 2-3 łyżki miodu
- 4-5 łyżek oleju
- 1/3 szklanki soku jabłkowego
- 1 duże jajko
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Rozłożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 20-25 minut w 180'C.
podoba mi się to crunchy , pyszny smak i domowe znaczy zdrowe ;d
OdpowiedzUsuńpomysł genialny! nic się nie może zmarnować:)
OdpowiedzUsuńnie wpadłabym żeby te resztki tak fajnie wykorzystać:)
Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://smakowitedania.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za wyróżnienie:)
UsuńSuper! Dzięki temu nie marnujemy jedzenia. Bardzo mi się podoba Twój pomysł. Zapisuję i zapewne wkrótce będę miała okazję przetestować :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się spodobał:)
OdpowiedzUsuńDla tych, którzy nie mają sokowirówki, polecam zetrzeć marchew na tarce - na drobnych oczkach (tylko wtedy należy dodać mniej soku).
Widze , ze nietylko ja wykorzystuje resztki z sokowirowki, zazwyczaj do ciasta marchewkowego
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wykorzystujmy wszystko :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuńsuper pomysł na wykorzystanie resztek! dodałam jeszcze wiórki kokosowe, wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Fajnie, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam:).
Usuń