29 listopada 2012

Piekielnie ostra zupa Tom Yum

Tom Yum to pikantna, rozgrzewająca tajska zupa z wyczuwalnym dodatkiem trawy cytrynowej i chili. 
To pyszna i bardzo ostra zupa, przy której od czasu do czasu sobie zakaszlemy;).
Przepis z opakowania, składniki dla 2 osób:
  • 20 g pasty Tom Yum (dla odważnych 30 g)
  • 300 g piersi z kurczaka (lub owoców morza)
  • 6-7 pieczarek
  • 0,5 l. wody
  • świeża kolendra (u mnie rukola)


Kurczaka i pieczarki kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotującej się wody. Jednocześnie dodajemy pastę Tom Yum i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kurczak będzie miękki (ok. 20 minut). Zupę podajemy posypaną kolendrą. 





3 komentarze:

  1. jako fanka ostrego - poproszę talerz takiej zupy! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę się spóźniłaś - zupka bardzo szybko zniknęła ;)

      Usuń
  2. to ja poproszę tej piekielnej zupki na rozgrzanie:D

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).