Bardzo lubię orientalne smaki, dlatego z chęcią zrobiłam kurczaka po tajsku. Użyłam gotowego sosu. Bardzo mi smakował a, że lubię eksperymenty w kuchni, następnym razem spróbuję zrobić podobny sos sama;).
- 1 tajski sos curry Uncle Ben's (z małymi kawałkami kukurydzy i pędami bambusa)
- 450 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 300 g włoszczyzny paski
- kawałek papryki
- olej do smażenia (2-3 łyżki)
- 2 woreczki dzikiego ryżu
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodać mięso. Po chwili wrzucić pokrojoną w paski paprykę i woszczynę. Smażyć przez kilka minut. Na koniec dodać sos, wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut.
Sos idealnie komponuje się z dzikim ryżem (pamiętajmy, że ugotowanie go to ok.45 minut).
szybko i smacznie:)
OdpowiedzUsuńja też tak uwielbiam!;)
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń