2 października 2012

Kurczak w papirusie w 10 minut i surówka z sosem winegret

Ekspresowy obiad w 10 minut (gdy mamy np. ryż z poprzedniego dnia). Prosto i smacznie.

  • 1 Pomysł na... Papirus - Winiary Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami 
  • 4 kawałki piersi kurczaka (ok.400-500g)
 surówka:
  • 1 sos sałatkowy (u mnie Winegret -Winiary)
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • kilkanaście liści sałaty
  • 3 łyżki oleju
Rozgrzej patelnię (nie dodawaj tłuszczu). Rozbij pierś kurczaka na grubość 1,5 - 2 cm.  Umieść pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryj mięso od góry. Zawinięte w pergamin mięso połóż na rozgrzanej patelni. Smaż na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej lub elektrycznej) po 5 minut z każdej strony. 



WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS - Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami - jak twierdzi producent - to prawdziwa rewolucja w kuchni: soczysty, delikatny, idealnie przyprawiony kurczak z patelni, bez dodawania tłuszczu. A wszystko dzięki specjalnemu pergaminowi i nowatorskiej metodzie przyrządzania. Pergamin do smażenia pokryty jest oryginalną mieszanką ziół i przypraw, dzięki czemu mięso smaży się we własnym sosie, a smaki i aromaty przenikają powoli do jego wnętrza. 
Zawartość: 4 pergaminy pokryte mieszanką ziół.  
Opinia: Ciekawa byłam jak będzie smakował kurczak smażony na pergaminie bez tłuszczu... Smażenie w pergaminie pomaga nam przyrządzić w 10 minut soczystą, aromatyczną pierś kurczaka z lekko wyczuwalnym czosnkiem. W smaku mięso po usmażeniu bardzo dobre, może jak dla mnie mogłoby być trochę mniej soli. Bardzo ciekawe rozwiązanie. 
Było by super, gdyby pergaminy miały większą powierzchnię, albo były w formie dużych kieszonek, wtedy można byłoby smażyć większe kawałki mięsa. Podoba mi się to, że nie martwimy się jakich przypraw użyć i że smażymy bez tłuszczu (choć w składzie przyprawy znajdziemy tłuszcz roślinny, ale jest go o wiele mniej niż w przypadku tradycyjnego smażeniu na oleju). Chętnie przyrządziłabym ponownie pierś w taki sposób. Polecam.

Sos sałatkowy Winegret
Sos sałatkowy dokładnie wymieszaj z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Pozostaw na 5 minut. Warzywa pokrój, sałatę porwij na małe kawałki. Polej sosem na 15 minut przed podaniem.   
Opinia: Sos jest bardzo dobry, lekko kwaskowy, z ziół najbardziej chyba wyczuwalny tymianek. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Polecam; jednak gdy mamy więcej czasu, możemy spróbować zrobić podobny sos sami.




4 komentarze:

  1. też niedawno odkryłam papirus i jestem nim zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować, kurczaka zawsze smażyłam bezpośrednio na patelni, a papirus to lepsze rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).