Zapasy zrobione - przydadzą się na zimowy obiad, np. do pomidorówki :).
- 4-5 kg dojrzałych pomidorów (u mnie z ogródka mamy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka bazylii (świeżej siekanej lub suszonej)
- Pomidory na czubku nadkroić nożem "na krzyż", sparzyć gorącą wodą.
- Następnie obrać ze skórek i zmiksować w blenderze.
- Dusić na wolnym ogniu w garnku z szerokim dnem/patelni, często mieszając.
- Po ok. 1 godzinie dodać sól, wyciśnięty czosnek i bazylię.
- Gotować jeszcze przez 10 minut.
- Zamykać w słoikach i odstawić do góry dnem na 30 minut.
Hm, chyba trzeba będzie zrobić, bo to taki łatwy przepis :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię :) dam znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ja również zrobie wg tego przepisu
OdpowiedzUsuń