6 października 2012

Przecier pomidorowy na zimę

Zapasy zrobione - przydadzą się na zimowy obiad, np. do pomidorówki :).
  • 4-5 kg dojrzałych pomidorów (u mnie z ogródka mamy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka bazylii (świeżej siekanej lub suszonej)
  1. Pomidory na czubku nadkroić nożem "na krzyż", sparzyć gorącą wodą. 
  2. Następnie obrać ze skórek i zmiksować w blenderze. 
  3. Dusić na wolnym ogniu w garnku z szerokim dnem/patelni, często mieszając. 
  4. Po ok. 1 godzinie dodać sól, wyciśnięty czosnek i bazylię. 
  5. Gotować jeszcze przez 10 minut.
  6. Zamykać w słoikach i odstawić do góry dnem na 30 minut.

3 komentarze:

  1. Hm, chyba trzeba będzie zrobić, bo to taki łatwy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie robię :) dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ja również zrobie wg tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).