Dietetyczna wersja tarty jabłkowej. Robi się ją ekspresowo. Po upieczeniu wystarczyła dla 2 łasuchów i zniknęła bardzo szybko ;).
- 1,5 szkl. zmielonych płatków owsianych (można dać trochę więcej)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki miodu (lub ksylitolu, stewii)
- 150 ml wody lub mleka roślinnego
- 2 szkl. musu jabłkowego (najlepiej domowej roboty-przepis)
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) wrzucamy do robota kuchennego i hakami zagniatamy ciasto kilka minut.
- Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest lekko klejące), uklepujemy tak, by wypełniło dno.
- Spód podpiekamy (ok. 8 minut w 180'C), po czym wylewamy na niego przesmażone jabłka. Pieczemy jeszcze około 20 minut.
Super przepis!! juz zapisalam) pozdrawiam)
OdpowiedzUsuńSuper! Na jak duza tortownice jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńmoja ma 25 cm średnicy
UsuńO, świetny przepis! :) Smaczne, lekkie i zdrowe!
OdpowiedzUsuńWitaj.. przepis rewelacja. Trafiłam z durszlaka i na pewno wykorzystam przepis w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że przepis się spodobał:)
Usuńmmm pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńblyskawica ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie, czyli tak jak lubię ;)
Usuńo pycha...dobre na zachcianki ;-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOO coś dla mnie ;D
OdpowiedzUsuńWow, takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciacho ;))
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że korzystasz z moich pomysłów:)
UsuńMożna czymś zastąpić płatki owsiane? A tak ogólnie świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńAby było jeszcze bardziej fit, można część płatków zastąpić otrębami.
UsuńJa płatków użyłam zamiast mąki pszennej ;), ale można też upiec tradycyjną wersję: mąka + jajko :)
to naprawdę jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńlubię ciasta z użyciem płatków owsianych :)
Tak z ciekawosci ile ma kalori?
OdpowiedzUsuńMniej więcej 1100 kcal na tortownicę (czyli ćwiartka ok. 275 kcal, a 1 porcja ok. 137 kcal). Jeśli zamienisz miód na ksylitol lub stewię, to będzie jeszcze mniej.
UsuńWłasnie skonczyłyśmy konsumowac ,,przepyszna
OdpowiedzUsuńElżbieta, cieszę się, że skorzystałaś z przepisu oraz że tarta smakowała :). Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam wczoraj, dodałam jeszcze mrożone truskawki :-D Wyszło przepyszne ! Świetny przepis !
OdpowiedzUsuń