A jeśli macie ochotę na jeszcze inne rodzaje babeczek, zapraszam do przejrzenia etykiety "muffiny".
(składniki na ok.15 sztuk)
- 1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- opcjonalnie 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 małe jajka
- 3/4 szklanki mleka/ maślanki
- 1/2 szklanki oleju (można trochę mniej)
- 2 jabłka
- opcjonalnie 1 łyżka dowolnych posiekanych bakalii
- Do jednej miski wsyp sypkie składniki.
- Dodaj obrane i pokrojone na kawałki jabłka, lekko wymieszaj.
- W drugiej misce połącz jaja, mleko, olej i wlej do suchych składników.
- Wymieszaj niezbyt dokładnie.
- Przełóż łyżką do foremek - każdą wypełnij do 2/3.
- Piecz w 180'C przez ok. 25 minut, na złotobrązowy kolor.
Przetestowałam przy okazji pieczenie w foremkach silikonowych, otrzymanych ze sklepu przyjemnegotowanie.pl. Nie używamy tłuszczu, papieru, a po upieczeniu babeczki same odchodzą od foremek, nie zostawiając na ściankach ciasta. Wystarczy je później tylko przepłukać ciepłą wodą.
Więcej o formach silikonowych pisałam tutaj.
Pyszne, jesienne muffiny :D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńiście jesienny wypiek:) pyszne
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie teraz kilka takich babeczek do kawusi :))
OdpowiedzUsuńja też...ale nie ma mi kto zrobić....;-)
OdpowiedzUsuńa jaka mąka?
OdpowiedzUsuńużyłam zwykłej pszennej, ale jak masz możesz użyć pszennej razowej, będą jeszcze zdrowsze:)
UsuńZrobiłam. Przepyszne są:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)) bardzo się cieszę, że smakowały:) To była improwizacja, nie przypuszczałam, że wyjdą takie smaczne...
UsuńPyszne, właśnie spałaszowałam ostatnią muffinke�� Następnym razem dodam jeszcze rodzynki i orzechy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz:). Oczywiście dodatki można zmieniać, aby muffinki smakowały za każdym razem trochę inaczej.
UsuńWłaśnie piekę...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń