3 października 2012

Produkty Winiary

Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania kilkanaście produktów marki Winiary
Wiadomo, że produktów z paczki nie należy nadużywać, ale od czasu do czasu można. Wybierajmy takie, które nie zawierają glutaminianu sodu, konserwantów ani sztucznych barwników.

Budyń śmietankowy z cukrem
Waga: 60g
Ilość porcji: 4
Wartość energetyczna 1 porcji: 119 kcal
Składniki: cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana. aromat, barwnik (kurkumina)
Opinia: Szybkie, smaczne i pożywne śniadanie czy podwieczorek. Delikatny smak śmietankowy, aksamitna konsystencja. Nie musimy się zastanawiać ile wsypać cukru - jest on dodany w odpowiedniej ilości. Jak dla mnie jedną z czterech porcji ciężko się najeść, więc z całego opakowania wyszły mi 3 porcje. Polecam.




 

Pomysły na... deser WINIARY! Wg. producenta: "Lekkie, delikatne, mleczne – po prostu doskonałe. To takie proste: wystarczy mleko, słodka śmietanka (do Tiramisu także biszkopty), chwila przygotowania, chłodzenie i... możemy podawać do stołu! Pomysły na... udają się zawsze, świetnie smakują i wyglądają tak atrakcyjnie, że można je zaserwować nawet na eleganckim przyjęciu".
Tiramisu z sosem o smaku amaretto: lekkie, delikatne, mleczne – po prostu doskonałe. Wystarczy mleko, słodka śmietanka, biszkopty, chwila przygotowania, chłodzenie i... możemy podawać do stołu!
Składniki bazy do Tiramisu: cukier, maltodekstryna, odtłuszczona mleko w proszku, sproszkowany serek mascarpone 7%, substancja żelująca(karagen),
aromaty (z mlekiem), olej roślinny, barwnik (karmel).
Składniki bazy do sosu: cukier, maltodekstryna, barwnik
(karmel), aromat, sól.

Cena: 3,50 zł
Opinia: Deser jest bardzo dobry i co najważniejsze nie jest za słodki. Robi się go w 15minut. Sosu amaretto mogłoby by trochę więcej. Robiąc go dla 4 osób wychodzą za małe porcje i za szybko znikają, dlatego polecam go zrobić dla 3 osób. Zrobiłabym go ponownie. Polecam.
Tiramisu z sosem o smaku amaretto




Panna Cotta z sosem truskawkowym 
Składniki bazy do Panna Cotta: cukier, skrobia modyfikowana, skrobia kukurydziana, substancja żelująca (karagen), aromaty, maltodekstryna, olej roślinny, barwnik (karmel). Produkt może zawierać śladowe ilości mleka.
Składniki bazy do sosu truskawkowego: cukier, maltodekstryna, skrobia ziemniaczana, truskawka suszona 4%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty roślinne (z rzodkiewki, czarnej porzeczki, jabłka, marchwi i hibiskusa), aromat, substancja zagęszczająca (guma guar), koncentrat soku truskawkowego. Produkt może zawierać śladowe ilości mleka.
Opinia: Do deseru użyłam śmietany 18% i być może dlatego deser nie stężał się dostatecznie, mimo 2 godzin w lodówce. Generalnie nie przepadam za deserem panna cotta, więc i ten nie zachwycił mnie smakiem. Jest lekko za słodki. Raczej nie zrobię go ponownie. Deser Tiramisu z tej serii o wiele bardziej mi smakował.
Deser panna cotta z sosem truskawkowym



Zupa jarzynowa
Na 3 porcje.
Wartość odżywcza 1 porcji: 58 kcal
Składniki: mąka ryżowa, mąka pszenna, warzywa suszone 17,3% (Marchew 5%, ziemniaki 4,9%, korzeń selera, cebula, pasternak, por, kalafior 1%, liść pietruszki, korzeń pietruszki), sól, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia ziemniaczana,  ekstrakt drożdżowy suszony, tłuszcz roślinny utwardzony, maltodekstryna, cukier, aromaty, przyprawy, aromat, koncentrat czosnku.
Opinia: Zupa jest bardzo smaczna, gotuje się ją szybko. Prawdopodobnie zrobię ją kolejny raz. Można wypróbować.
Szybka zupa jarzynowa






Zupa grzybowa
Na 3 porcje.
Wartość odżywcza 1 porcji: 60 kcal
Składniki: mąka pszenna, śmietanka w proszku, skrobia modyfikowana, sól, skrobia ziemniaczana, tłuszcz roślinny utwardzony, ekstrakty drożdżowe suszone, grzyby suszone 4.3% (koncentrat pieczarki, maślak, borowik, podgrzybek), maltodekstryna, aromaty (z glutenem soją, selerem), cebula suszona 2.9%, hydrolizat białka pszennego, pieprz czarny, barwnik: karmel amoniakalny, ekstrakt borowika, koncentrat czosnku, olej roślinny. 
Opinia: Zupa smaczna, zawiera małe kawałeczki suszonych grzybów. Podałam ją z makaronem. 
Można spróbować.


 


 Ziarenka smaku przyprawa uniwersalna
Przyprawa do zup, sosów, potraw mięsnych i warzywnych. Dodawać 1 łyżkę na 1 litr potrawy (nie jest już konieczne dodawanie soli). 
Opinia: Ziarenka smaku są bardzo wydajne - użyte nawet w niewielkiej ilości zdecydowanie polepszają smak zupy czy innej potrawy. Wielkim minusem jest zawartość glutaminianu sodu. Raczej nie polecam.
Ziarenka smaku użyłam do przygotowania m.in.:Szybkiej zupy jarzynowej i zupy grzybowej.

WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS - Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami - jak twierdzi producent - to prawdziwa rewolucja w kuchni: soczysty, delikatny, idealnie przyprawiony kurczak z patelni, bez dodawania tłuszczu. A wszystko dzięki specjalnemu pergaminowi i nowatorskiej metodzie przyrządzania. Pergamin do smażenia pokryty jest oryginalną mieszanką ziół i przypraw, dzięki czemu mięso smaży się we własnym sosie, a smaki i aromaty przenikają powoli do jego wnętrza.
Zawartość: 4 pergaminy pokryte mieszanką ziół.
  

Skład:

 



Opinia: Ciekawa byłam jak będzie smakował kurczak smażony na pergaminie bez tłuszczu... Smażenie w pergaminie pomaga nam przyrządzić w 10 minut soczystą, aromatyczną pierś kurczaka z lekko czosnkowym posmakiem. W smaku mięso po usmażeniu bardzo dobre, może jak dla mnie mogłoby być trochę mniej soli. Bardzo ciekawe rozwiązanie. Było by super, gdyby pergaminy miały większą powierzchnię, albo były w formie dużych kieszonek, wtedy można byłoby smażyć większe kawałki mięsa. Podoba mi się to, że nie martwimy się jakich przypraw użyć i smażymy bez tłuszczu (jednak w składzie znajdujemy dodatek tłuszczu roślinnego). Chętnie przyrządziłabym pierś w taki sposób ponownie. Polecam wypróbować.
Kurczak w 10 minut


 

Czosnkowe wrapy z soczystym kurczakiem

 






WINIARY POMYSŁ NA... Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej z grilla to kompozycja przypraw do marynaty, którą wystarczy wymieszać z jogurtem. Tak powstaje marynata wystarczająca na przyrządzenie aż 1 kg mięsa. Do tego wygodny woreczek do marynowania - i już po 45 minutach mięso jest gotowe do położenia na ruszt. Zamarynowane mięso możemy upiec w piekarniku lub na grillu elektrycznym. 
Cena: 3,60 zł  
Skład:










 
Opinia: Pierś, zamiast na grillu, poddusiłam na patelni. Mięso wyszło bardzo kruche, miękkie i delikatne. Bardzo dobre. Mieszanka zawiera dużo ziół i suszonych warzyw. Po przyrządzeniu mocno wyczuwalne zioła. Prawdopodobnie zrobię ponownie. Polecam wypróbować.



 





Sosy sałatkowe Winiary
To wymarzony dodatek do zdrowych, kolorowych i pysznych sałatek na przekąskę, do rodzinnego obiadu lub na lekką kolację. Z ich pomocą można stworzyć zachwycające barwami i smakiem sałatki z dodatkiem wyśmienitych Sosów sałatkowych WINIARY.
Sos sałatkowy Czosnkowo-ziołowy
Dokładnie wymieszaj sos z 3 lub 4 łyżkami jogurtu naturalnego 2% tłuszczu albo śmietany 12% tłuszczu.
Pozostaw na 5 minut. Połącz z sałatką na 15 minut przed podaniem.
Skład: maltodekstryna, cukier, czosnek 15,6%, sól, cebula, skrobia ziemniaczana, ekstrakt drożdżowy, olej roślinny, regulator
kwasowości (kwas cytrynowy), zioła 2% (liść pietruszki 1,1% koperek), pieprz czarny, koncentrat soku cytrynowego, koncentrat czosnku 1,3%, aromat.
Cena: 1,10 zł
Opinia: Dobry, według mnie trochę za mało czosnku. Świetnie pasuje do surówek. Ale ze względu na  rozbudowany skład, podobny sos możemy zrobić sami. 
Czosnkowe wrapy z soczystym kurczakiem









Winiary Sos sałatkowy winegret
Skład: Cukier, cebula 15,5%, skrobia ziemniaczana, sól,
aromaty (z glutenem), maltodekstryna, skrobia odyfikowana, ekstrakt drożdżowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), liśc pietruszki 3,1%, tymianek, olej roślinny, pieprz czarny, szpinak, koncentrat soku cytrynowego, pieprz ziołowy. Produkt może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, selera, gorczycy.
Cena: 1,10zł
Opinia: Sos jest bardzo dobry, lekko kwaskowy, najbardziej wyczuwalny tymianek. Dobrze komponuje się z warzywami. Polecam. Jednak ze względu na tak złożony skład, zachęcam zrobić podobny sos samemu, np.:klik.
Surówka z sosem winegret

3 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).