14 października 2012

Gotowana kapusta kiszona do obiadu

Gotowana kapusta kiszona do obiadu
Gotowana kapusta najczęściej serwowana jest do obiadu jesienią i zimą, gdy nie ma świeżych warzyw. 
Najlepiej smakuje z szarymi kluchami czy zrazami



Przepis z książki "365 obiadów poznańskich babci Moniki
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • 1 łyżka tłuszczu (np. smalcu ze skwarkami lub pokroić w drobną kostkę plaster boczku i podsmażyć)
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia 
  • sól 
  • 2 łyżki wody (polecam trochę więcej, ok. 1/4 szkl., ponieważ podczas gotowania trochę odparuje).

  1. Cebulę obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju. 
  2. Do garnka włożyć kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, tłuszcz oraz wodę.
  3. Gotować kapustę do miękkości, na małym ogniu. 
  4. Pod koniec gotowania dodać sporo majeranku i pieprz do smaku, opcjonalnie sól.











21 komentarzy:

  1. Przepyszna wyszła mniam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz. Cieszę się, że smakowała :).

      Usuń
  2. Dopiero robię,zobaczymy jaka wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie skończyłam ja robić ... wyszła jak u babci ... pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że kapusta smakowała :). Zachęcam do skorzystania z innych przepisów z bloga.

      Usuń
  4. 2 łyżki wody czy dwa litry wody? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pół kilograma kapusty wystarczy dodać niewielką ilością wody. W przepisie 2 łyżki, ale można dolać trochę więcej (podczas gotowania część wyparuje, a jak zostanie - można na koniec odlać).

      Usuń
  5. Dziś zrobiłam do obiadku - PYCHA!! Co prawda dodatkowo przyprawilam odrobina vegety i cukru bo kapusta byla mega kwasna ale to kwestia smaku. Przepis juz polecilam mamie, sama na stale wprowadzam do menu 😊😊

    OdpowiedzUsuń
  6. jak jest za kwaśna można trochę pogotować następnie odlać wodę i wlać świeżej wody i dopiero wtedy przyprawy i cebule

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie gotuje według przepisu.Dodalam kulki jałowca, a cebulkę przesmazylam na smalcu gesina.Pachnie obłędnie,jak smakuje to się okaże.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobione, wyszło pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta kapusta jest przepyszna pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).